Razgovaraju dva seljaka, jedan iz SAD-a, drugi iz Nizozemske. Kaže Amerikanac: „Kad se ja vozim svojim poljima, mogu voziti po cijele dane i još uvijek neću stići do kraja puta.“ „Znam“, odgovara Nizozemac, „i ja imam takav auto.“

Sve je dobro dok se čovjek može našaliti na svoj račun. A Nizozemcima ne nedostaje materijala. Bilo da je riječ o sklonosti alkoholu, cjepidlačenju oko dijeljenja računa ili čudnom dizajnu WC-a, Internet vrvi memeovima i vicevima. Da ne ispadnete tulipani po dolasku, evo objašnjenja za 7 stvari koje možete očekivati u zemlji legaliziranih užitaka, a koje su postale predmet zezancije.

1. U Nizozemskoj ćete iz vedra neba na mobitelu ugledati obavijest: „Molim te pošalji mi 0.43 eura za pannenkoeken“

Pannenkoeken su palačinke, no nije stvar u njima, već u navici da se troškovi dijele po tome koliko je tko „skrivio“. Dakle, ništa od balkanskog nadmudrivanja „ja ću – ne, ja ću – ti si zadnji put – ma gle ga“. Možda i bolje, s obzirom na cijene.

Ovo je česta praksa u zapadnim i sjevernim zemljama Europe, a u Nizozemskoj je dobio posprdni naziv „Dutch treat“ tj. nizozemsko čašćenje, koje tehnički u tom slučaju ne postoji. Proces u kojem svatko plaća svoj udio dodatno je olakšan aplikacijama i platformama za dijeljenje troškova pa se nemojte čuditi ako dobijete ovakvu obavijest.

2. Otpadne vam noga, a doktori prepišu Paracetamol i kažu da se javite za dva tjedna

Nizozemci se vole šaliti kako im zdravstveni sustav počiva na Paracetamolu, te kako ne postoji legendarniji duo od doktora i ovih tableta. Strani studenti i radnici koji žive u Nizozemskoj čude se: „Jednom sam zvao doktora zbog problema kojeg sam imao, i odmah me pitao koliko sam Paracetamola popio. Rekao mi je da uzmem duplu dozu“. Opisuju nizozemsku zdravstvenu skrb kao sustav koji, blago rečeno, ne paničari.

3. Voziti auto pijan? Nikad! Voziti bicikl pijan? Uvijek!

Iako za vožnju bicikla „pod gasom“ možete dobiti kaznu, nepisano pravilo je: uzmi taksi samo ako si toliko pijan da ne možeš ni nazvati bivšu u 3 ujutro. Istraživanja su pokazala kako čak 70% biciklista vozi s više od dozvoljenih 0,5 promila alkohola u krvi. Često su u pitanju studenti koji se vraćaju doma s tuluma ili izlaska – zovu to svojim „walk of shame“, ali na kotačima. Radije se držite one stare „da svi skoče s mosta, zar bi i ti?“, a riskantne vožnje prepustite domaćima i njihovoj „nizozemskoj hrabrosti“.

4. „Nizozemska hrabrost“, fenomen koji smo svi jednom osjetili

Nizozemska hrabrost izraz je koji se koristi za onu vrstu hrabrosti koju čovjek stekne kad je pijan. Legenda kaže kako potječe još iz 17. stoljeća, tj. ratova s Engleskom koji su se vodili pod utjecajem gina – doduše, čini se da su ga Englezi popili više nego Nizozemci. Osim što smanjuje stres na frontu, grije tijelo u hladnim uvjetima. To objašnjava i prethodnu točku…

5. Kakav bicikl, takav vlasnik

Mnogo toga da se zaključiti po biciklu kojeg odaberete za sebe. Znamo, znamo, ne treba suditi knjigu po koricama, ali zabavno je. Sudeći po projekcijama na društvenim mrežama, možemo uočiti nekoliko tipova ličnosti vezanih za određeni bicikl.

Klasični, pomalo zahrđali bicikl ulijeva najveće povjerenje i znak je da je osoba uvijek raspoložena za pivo. Električni bicikl koriste pomalo lijeni, ali i dalje zabavni ljudi koji možda konzumiraju droge. Bicikl s košarom cvijeća upućuje na profesionalnog influencera koji će napraviti deset selfija kraj kanala. Tko vozi bicikl s kolicima, taj je „mama cijele grupe“ i brine za svoje pijane prijatelje. Profesionalni, sportski bicikl upućuje na osobu koja sluša motivacijske podcaste, ima tisuće followera i živi na Herbalifeu. Vidno novi bicikl koji se „fura“ na vintage vjerojatno vozi osoba koja je netolerantna na gluten.

6. Nizozemski WC je, bome, pravi prizor

Nizozemski WC-i dizajnirani su tako da imaju „policu za inspekciju“. U prijevodu, ono što bi inače otišlo ravno u vodu nakon obavljanja nužde, prije toga se zadrži na ravnom dijelu WC-a tako da možete pregledati sadržaj. Ovo se smatra dobrom preventivnom mjerom za zdravlje jer po boji urina ili sadržaja stolice možete prepoznati potencijalne probleme u organizmu (i onda popiti Paracetamol 😉).

Slični WC-i postoje i u Njemačkoj, a različiti dizajni po državama čak su inspirirali filozofa Slavoja Žižeka na teoriju o tome kako se određene države obračunavaju sa onim stvarima čije-se-ime-ne-izgovara. Nizozemci očito nemaju tih problema – štoviše, u nekim suvenirnicama možete naći i pepeljare u obliku slavnog WC-a.

7. Nizozemska, zemlja koja izgradi most kako bi rijeka mogla preći cestu

Slatko za kraj: koliko su Nizozemci obzirni prema okolišu, možda najbolje svjedoči inžinjersko čudo zvano akvadukt Veluweemer. Cesta koja spaja umjetni otok s kopnom vas vodi ravno u more, dok nadvožnjakom iznad vas plove jedrilice. Svi idu svojim putem, ne ometajući se međusobno. Čak i pješaci koji mogu šetati mostom i uživati u nadrealnim prizorima. Aww…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju