Plaža podno Scale dei Turchi smatra se jednim od najljepših mjesta na cijeloj Siciliji, ali i u Italiji. Riječ je čarobnom mjestu koje je nastalo kao rezultat nevjerojatnog djelovanja mora, vjetra i drugih meteoroloških pojava.

Scala dei Turchi (tal. turske stepenice) stepenasta je litica na obali Sredozemnog mora u blizini općine Realmonte na jugu Sicilije. Ime je dobila ime zahvaljujući svojem izgledu, ali i prema velikom broju turskih mornara koji su u davnim vremenima napadali otok ili pak tražili utočište na njemu.

Slika nije dostupna Putovanja Kameni aligator: Neobična talijanska utvrda koja izaziva divljenje, ali i jezu

Ima vrlo unikatan izgled koji privlači veliki broj turista iz cijeloga svijeta. Turiste podjednako privlače bijele sedimentne stijene u obliku stepenica po kojima je moguće hodati i s kojih puca veličanstven pogled na okolicu, pješčana plaža, ali i tirkizno more koje okružuje taj nestvarni komadić Italije.

Postala je vrlo popularna zahvaljujući talijanskom piscu Andrei Camilleriju i njegovu ekraniziranom serijalu o inspektoru Montalbanu, koji je nekoliko puta spomenuo Scala dei Turchi u svojim uzbudljivim pustolovinama.

Ilustracija koktela Sicilijanski streljački odred Hrana i piće Sicilijanski streljački odred u čaši: Nesvakidašnji recept kojim ćete iznenaditi ekipu

Ove je godine zatvorena za javnost. Nakon opetovanih upozoravanja ekoloških organizacija o uništavanju, eroziji i turističkom vandalizmu Scale dei Turchi, mjesto je privremeno nedostupno za posjet zbog potrebe da se procjeni sveukupno stanje, ali i utvrdi tko je pravi vlasnik.

Kako izgleda Scala dei Turchi, provjerite u našoj fotogaleriji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju