Približite li se Sirakuzi koju je Ciceron opisao kao najveći i najljepši od svih grčkih gradova na jugoistočnoj obali Sicilije, tvrđava Maniace lako bi vam mogla oduzeti pažnju.

Neobična građevina koja dominira morem i gradom iz zraka djeluje poput kakvog kamenog aligatora koji vreba svoj plijen. To se i očekuje obzirom na „manijačko“ ime, kao i surovo vrijeme kada je nastala (između 1232. i 1240. godine). Utvrda je smještena u starom dijelu grada na obali otoka Ortigia, mostom povezanim s novijim dijelom na kopnu.

Paradoksalno, Maniace je izgrađena za obranu od muslimana, ali Saraceni su pomagali u njezinom podizanju. Nastala je na mjestu nekadašnje utvrde, koju je sagradio Giorgio Maniace, bizantski grčki vojskovođa koji je Siciliju oteo Arapima 1038. Stoga je dvorac po njemu i dobio ime.

Projektirao ju je arhitekt Riccardo da Lentini za Fridrika II., švapskog vojvodu i kralja Sicilije. Bilo je to i luksuzno prebivalište aragonskih kraljeva i kraljica, ali i mračno prebivalište za zatvorenike koji su ovdje bili zatočeni u 15. stoljeću. Jeziva prošlost nastupila je i prije zatvorske namjene - nakon banketa održanog u dvorcu Maniace 1448. godine, kapetan Giovanni Ventimiglia optužio je sve goste za izdaju i dao ih ubiti.

Nakon strašne oluje koja je izazvala eksploziju baruta početkom 18. stoljeća dvorac je obnovljen, a tijekom Napoleonove ere imao je vojnu namjenu. Danas je kameni aligator otvoren za javnost i služi kao slikovito mjesto za raznolika kulturna događanja - više ne vreba napada svoj plijen.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju