Zebra je životinja koja pripada porodici Equidae (konji), a poznata je po svojim crno-bijelim prugama. Odrasle zebre teže do 300 kg i uglavnom se nalaze u stepama i rijetkim šumama. Osim obične zebre postoje još i planinska zebra i Grevijeva zebra, a razlikuju se po prugama.

Pruge planinske zebre su široke i naizmjenično crno-bijele, dok su pruge Grevijeve zebre crno-bijele, ali veoma uske. Iako vjerojatno niste primijetili, obična zebra uz bijele i crne ima i smeđe tanke pruge. No zašto je to zebra prugasta?

Australski znanstvenici sa Sveučilišta u Queenslandu su došli do objašnjenja da pruge stvaraju optičku varku kada se zebra kreće. Ovakva perceptivna varka stvara konfuziju kod velikih grabežljivaca što pokušavaju zebru uloviti kao plijen, ali također i kod insekata, točnije kod muha.

Do sada se vjerovalo kako crno bijele pruge služe u razmjeni signala među samim zebrama, no ipak bi to moglo biti potpuno netočno. Čekamo nove studije novih stručnjaka, nama to djeluje kao da je toner bio pri kraju...