Zebra je životinja koja pripada porodici Equidae (konji), a poznata je po svojim crno-bijelim prugama. Odrasle zebre teže do 300 kg i uglavnom se nalaze u stepama i rijetkim šumama. Osim obične zebre postoje još i planinska zebra i Grevijeva zebra, a razlikuju se po prugama.

Pruge planinske zebre su široke i naizmjenično crno-bijele, dok su pruge Grevijeve zebre crno-bijele, ali veoma uske. Iako vjerojatno niste primijetili, obična zebra uz bijele i crne ima i smeđe tanke pruge. No zašto je to zebra prugasta?

Australski znanstvenici sa Sveučilišta u Queenslandu su došli do objašnjenja da pruge stvaraju optičku varku kada se zebra kreće. Ovakva perceptivna varka stvara konfuziju kod velikih grabežljivaca što pokušavaju zebru uloviti kao plijen, ali također i kod insekata, točnije kod muha.

Do sada se vjerovalo kako crno bijele pruge služe u razmjeni signala među samim zebrama, no ipak bi to moglo biti potpuno netočno. Čekamo nove studije novih stručnjaka, nama to djeluje kao da je toner bio pri kraju...

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju