Hotelski kompleks izgrađen je između 1936. i 1939. godine pod imenom Prora. Stvorili su ga nacisti kao dio njihovog "Kraft durch Freude, KDF" programa, s ciljem pružanja turističkih usluga za njemačke radnike i povećanjem nacističke propagande. Lokalni ljudi Proru nazivaju Colossus, a razlog tome je njena monumentalna struktura koja kao da nema kraja.

Četiri i pol kilometra građevina

Kompleks se sastoji od osam identičnih zgrada koje u ukupnoj duljini prelaze 4 i pol kilometra, smještene svega 150 metara od plaže. Gradilo ga je ukupno 9000 radnika kojima je za to bilo potrebno 3 godine. Kompleks se sastoji od smještajnih kapaciteta, kina, festivalskih hala, bazena i brodskog pristaništa na kojem su trebali pristajati kruzeri. Hitlerovi planovi za Proru su bili ambiciozni. Htio je izgraditi gigantski resort, najveći ikada izgrađeni na svijetu, s preko 20.000 kreveta. Sve su sobe trebale imati pogled na more, dok su hodnici i sanitetski čvorovi trebali biti smješteni sa suprotne strane. Svaka soba ima dimenzije 5 sa 2,5 metra te sadrži dva kreveta, ormar i umivaonik. Nešto poput studentskih soba kakve danas poznajemo. Izgrađeni su i zajednički WC-i i kupaonice, kao i jedna plesna dvorana po katu. Središnja zgrada bila je predviđena za prenamjenu u vojnu bolnicu u slučaju izbijanja novog rata.

Danas samo hostel s 400 kreveta

Izgradnja kompleksa stala je s izbijanjem rata, kad je Hitler promijenio prioritete te povukao radnike s gradilišta na gradnju vojnih baza. Za vrijeme bombardiranja, mnoge su izbjeglice svoj novi dom pronašle upravo u ovom nikada otvorenom hotelu, a kasnije su i izbjeglice iz istočne Njemačke bile preseljene tamo.

Danas su gotovo svi blokovi zgrada napušteni, osim jedne, koja je u 2011. godini prenamijenjena u hostel s 400 kreveta. Uskoro će i ostale zgrade postati dio prvobitnog plana, a to je bogati i luksuzni odmorišni resort. Nije da nas privlači, ali o ukusima...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju