Vlak kao prijevozno sredstvo veoma je popularan, a razlog tome je udobnost pri putovanju, široka mreža odredišta te nerijetko jeftine cijene karata.

Od kada je 1959. Godine predstavljena legendarna Eurailpass karta, koja je omogućavala putovanje u 13 država u periodu od dva mjeseca, putovanje vlakom kroz Europu postalo je još primamljivije, pogotovo među Amerikancima koji su u Europu dolazili kako bi posjetili „Veliku europsku turu“.

Od početka do danas, broj država koje sudjeluju u projektu Eurail Global Pass (nekadašnji Eurailpass) porastao je na preko 30, a svaka od tih država nudi i nacionalne željezničke pass karte. Iako na prvi pogled možda izgleda komplicirano, čim shvatite nekoliko važnih činjenica o pass propusnicama, kupnja prave propusnice nije nikakav problem. Postoje dvije podjele: Continuous Days i Flexipasses. Continuous Days je karta za putovanja u određenom periodu s mogućnošću putovanja svakog dana. Primjerice kupite kartu za 15 dana, i možete se voziti svaki dan, dok je Flexipass karta gdje se možete voziti primjerice 5 dana u periodu od mjesec dana.

Karta za više država

Ono što izgleda najviše komplicirano je to što je Eurail kreirao mogućnost kupnje karte za više država. Primjerice možete kupiti kartu koja uključuje putovanja samo u određenim državama (dvije - pet država). Ako ipak želite putovati samo u jedno državu, i ta opcija postoji, a u tom slučaju One Country Pass je karta za vas.

Imajte na umu da su Eurail karte za odrasle uvijek karte za putovanje u prvom razredu, dok za mlađe od 26 godina postoji Youthpass, koji omogućuje putovanje u drugom razredu.

Popust ako vas je više

Jedna dobra stvar koju je Eurail uveo je i popust na putovanje dvije ili više osoba koje putuju zajedno. Ta se karta naziva Saverpass, a idealna je za obiteljska putovanja. Iako je za puno vlakova potrebna prethodna rezervacija, najbolje bi bilo da točno provjerite. Primjerice, putujete li u Švicarskoj, rezervacija vam nije potrebna osim ako putujete svjetski poznatim Glacier Expressom.

Ako Rail Pass koji ste kupili ne zadovoljava sve vaše želje, kupnja individualne karte vam je još uvijek opcija, pa ju možete kombinirati sa vašom Eurail Pass kartom. Bilo koju opciju odabrali, obavezno se prije kupnje dobro raspitajte, a više informacija o Eurail propusnicama možete pronaći na www.eurail.com

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju