Dok su neka sveučilišta manje cijenjena, a za neka morate iskeširati popriličnu svotu, ima onih koja su na glasu kao dobra, najbolja, nemoguća za upasti u njih... No, znate li koja su najstarija sveučilišta na svijetu?

1. University of Valladolid
Sveučilište u Valladolidu nalazi se u Španjolskoj, a utemeljeno je davne 1241. godine. Možete li si zamisliti kako je bilo pohađati sveučilište prije nešto manje od 800 godina? Trenutno ima preko 30.000 studenata i 2000 profesora.

2. University of Siena
Sveučilište u Sieni smješteno je u talijanskoj Toskani, a utemeljeno 1240. godine. To je ujedno i prvo javno sveučilište u Italiji. Danas je sveučilište u Sieni poznato po studijima medicine i prava.

3. University of Toulouse
Ovo je sveučilište otvoreno 1229. godine u francuskom gradu Toulouseu te je jedno od prvih sveučilišta u Europi.

4. University of Napoli Federico II
Utemeljeno 1224. godine, ovo je sveučilište smješteno u talijanskom gradu Napulju. Ima 13 cjelina te je jedno od rijetkih sveučilišta koja od otvorenja do danas rade kontinuirano bez prestanka.

5. University of Padova
Utemeljeno 1222. godine kao škola prava, sveučilište u Padovi je danas među najprominentnijim u modernoj Europi. Do 2010. godine sveučilište je imalo gotovo 65.000 studenata.

6. University of Salamanca
Smješteno u španjolskom gradu Salamanci, gradu sjeverno od Madrida, a utemeljeno 1218. godine. To je najstarija obrazovna institucija u Španjolskoj i treće najstarije sveučilište u Europi.

7. University of Cambridge

Za ovo ste sveučilište gotovo svi čuli. Osnovano je u Englskoj davne 1209. godine te je drugo najstarije sveučilište na svijetu za englesko govorno područje (odmah iza Oxforda).


8. University of Oxford
Utemeljeno je 1096. godine. Smatra se najstarijim sveučilištem na engleskom govornom području. Danas ima status jednog od najuglednijih sveučilišta na svijetu. Redovito se uvrštava među pet najboljih na svijetu.

9. University of Paris
Sorbonne je svjetski poznato francusko sveučilište u Parizu. Sveučilište je osnovao 1257. godine Robert de Sorbon. Tijekom Francuske revolucije bilo je zatvoreno, Napoleon ga je ponovo otvorio 1808. godine, dok je konačno prestalo s radom 1882. godine. Danas je rektorat.

10. University of Bologna
Sveučilište u Bologni je osnovano 1088. godine te je najstarije postojeće sveučilište u Europi. Bilo je važno središte Europskog intelektualnog života u srednjem vijeku, dok je danas jedno od najprominentnijih sveučilišta na svijetu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju