Od izgradnje prvog dvorca do danas mnoge stvari su se promijenile, no jedna stvar je ostala svima zajednička. Gotovo svi dvorci izgrađeni su kako bi vlasnik mogao iskazati svoju moć, a upravo je dvorac bio i ostao najveći statusni simbol od svih! U nastavku vam donosimo nekoliko dvoraca koje svakako vrijedi posjetiti, a ako imate vremena, jednostavno se prepustite vremenu i izgubite u njima.

Pierrefonds – dvorac s razglednice
Ako tražite dvorac koji je "kao iz razglednice" tada je Chateau de Pierrefonds vaš prvi odabir. Smješten je u regiji Oise u Francuskoj, a simbolizira ga njegova vojna i obrambena arhitektura. Izgrađen je u ranom srednjem vijeku (12.st), no tek je velikom renovacijom u 19. stoljeću doživio svoj procvat. Ovaj dvorac poznat je po tome što je "glumio" u brojnim filmovima kao što su "Merlin" (u kojem glumi Camelot) i "The Man in the Iron Mask" iz 1998. godine.

Vilinski dvorac – Neuschwanstein
Ako želite pravi Disneyev dvorac, kao iz bajke, tada svakako morate posjetiti rezidenciju totalno otkačenog njemačkog kralja Ludviga II Bavarskog - Neuschwanstein. Dvorac je smješten na jugozapadu Bavarske u regiji Allgau, a izgrađen je ne tako davne 1869. godine. To je jedan od najpoznatijih dvoraca i romantičnih prizora na svijetu, a ujedno je i jedno od najomiljenijih turističkih odredišta kojeg godišnje posjeti oko 1,3 milijuna turista. Uvršten je na UNESCO-vu listu Svjetske kulturne baštine, a poslužio je i kao uzor za bajkoviti dvorac u tematskim parkovima Disneylanda.

Koraljni dvorac – nitko ne zna kako je izgrađen
Koraljni je dvorac jedna je od najvećih nepoznanica naše bliske povijesti. Dvorac je izgradio Edward Leedskalnin između 1920. i 1940. godine, no i dan danas nitko ne zna kako, jer samo jedna vrata dvorca teže gotovo 9 tona! Koraljni dvorac se nalazi na Floridi, a mnogi ga ljudi uspoređuju s Stonehengeom i drevnim grčkim hramovima. Ovaj dvorac djelo je ruku samo jednog čovjeka koji je sam vadio kamen iz kamenoloma, klesao ga i transportirao do lokacije, a kada znate da je blok kamena mogao težiti i do 30 tona, tada znate da je ovdje riječ o misteriji. Biste li vi za svoju simpatiju 20 godina sami gradili dvorac?

Poštarova palača – remek-djelo nadobudnog graditelja
Ovu je romantičnu palaču izgradio poštar koji se jednog dana spotaknuo o kamen koji je ponio kući. Uskoro je postao ovisan o sakupljanju kamenja, te je tako naredne 33 godine, uz pomoć svoje supruge, izgradio jednu od najčudnijih palača na svijetu. Za izgradnju mu je trebalo oko 9000 dana, tj. 65.000 sati. Danas ovu palaču godišnje posjeti oko 100.000 turista, a smještena je u selu Otriv u južnoj Francuskoj.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju