Machu Picchu, poznat kao sveti grad Inka, nalazi se na najvišem dijelu istočnih Andi u Peruu. Zbog toga što se nalazi na visini od čak 2.350 metara, ovaj grad nije bio poznat javnosti sve do 1911. godine kada ga je otkrio Amerikanac Hiram Bingham. Od otkrića do danas, Machu Picchu je postao jedna od najpoželjnijih i najposjećenijih turističkih atrakcija južnoameričkog kontinenta.

Machu Picchu je 1983. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi, a 2007. godine je izabran kao jedno od sedam novih svjetskih čuda. Arheolozi danas tvrde da Machu Picchu nije bio grad u klasičnom smislu riječi jer nisu pronađeni ostaci birokratske uprave, trgovine ili vojne utvrde. Najvjerojatnije je građen kao carski posjed i religijsko utočište, ili pak kao tajni ceremonijalni grad.

Grad ima dvjestotinjak građevina smještenih na terasama i raspoređenih oko velikog središnjeg trga. Četvrti na koje je podijeljen uske su i izdužene, tako da maksimalno iskorištavaju prostor.
Danas zaista možemo biti sretni što je industrija transporta toliko napredovala i putovanje do određene destinacije svela do zaista zavidno jeftine razine. Prije su prekooceanski letovi bili iznimno skupi, no danas do Perua možete doći za manje od 4.500 kuna po osobi, ako putujete preko primjerice Madrida. Iz Madrida do Lime vozi Lan Airlines, a bez presjedanja u SAD-u, vaš će put trajati svega 12 sati.
Smještaj u prosječnom hotelu s tri zvjezdice u Limi stoji svega 100 kuna po osobi na noć, dok će hotel jedne kategorije više koštati oko 150 kuna. Svakako se pobrinite da svoj smještaj rezervirate nekoliko tjedana unaprijed, tada vas očekuju najbolje cijene! Jednom kad imate riješeno pitanje prijevoza i smještaja, ostaje vam pronaći turističku agenciju koja će vas povesti do Machu Picchua na vaše otkrivanje ovog drevnog grada.

Računajte da će vam za ovaj izlet trebati minimalno tri dana, no ako želite doživjeti najbolje od izleta, svakako uzmite onaj koji traje barem 6 dana! Svoje ulaznice za Machu Picchu morate kupiti unaprijed, tako da nemojte računati da ćete ih kupiti na licu mjesta. Za točne cijene i ostale informacije vezane uz sam dolazak do Machu Picchua posjetite www.machupicchu.gob.pe. Ako ste mlađi od 26 svakako ponesite svoju ISIC karticu jer njome ostvarujete određeni popust.
Kad sve na kraju zbrojimo, vaše će desetodnevno putovanje u Limu i Machu Picchu koštati oko 1400 eura uključujući džeparac, transport, smještaj i hranu. Ako uzmemo u obzir da putovanje preko agencije košta 13.000 kuna, a da u tu cijenu nije uključena avio karta i trošak hrane i džeparca, dolazimo do zaključka kako je puno isplativije putovanje u vlastitoj organizaciji! Dakle, uzmite par dana, upitajte doktora Googla što, kako i kada te se spremite na avanturu svog života.

Ako se odlučite za ovaj put, svakako nam pošaljite fotke! Sretan put želi vam redakcija portala punkufer.hr!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju