Rijetko se dogodi da idemo na putovanje, a ne odemo u restoran. Restoran je mjesto gdje se najčešće ostavljaju napojnice, čija visina varira ovisno o više kriterija. kao što su ljubaznost konobara, kvaliteta poslužene hrane, vizualni izgled, veličina obroka, generalno zadovoljstvo atmosferom...
U SAD-u je napojnica zapravo i jedini izvor prihoda za konobare, i bilo bi poželjno ostaviti im koji dolar, u suprotnome možete očekivati negativne komentare i čak neugodnosti. No, ima nekih država gdje napojnica zaista nije očekivana, niti potrebna. Primjerice, ako želite ostaviti napojnicuu restoranima diljem Europe - nemojte pretjerivati. Ona bi trebala iznositi od 5 do 10 posto ukupnog iznosa računa, a 10 posto se može smatrati već jako velikom napojnicom. Napojnice od 20 posto računa su u Europi pretjerane, a pogotovo ako jedete u nekom lancu restorana kao što je McDONALD'S koji generalno ima negativnu politiku protiv istih.
Ako ste u Londonu, možda ćete primijetiti da je dodatnih 12,5 posto u nekim lokalima već pridodano vašem računu pa tada nemojte ostavljati napojnicu. Ista stvar je i u Austriji samo što je postotak nešto manji.
U svakom slučaju, ako vam je na računu već unaprijed uračunata napojnica, nemojte ostavljati dodatnu, a ako nije, sami odlučite je li trud i rad konobara i ostalog osoblja zavrijedio dodatno plaćanje. A kada ste kod nas, prisjetite se da ćete možda opet doći na isto mjesto, i da će vas se konobar najvjerojatnije sjetiti. Dakle...