Kako prenosi portal Dubrovnik Press, „Cruises News Media Group“ specijalizirani je medij za krstarenja u Španjolskoj koji već sedam godina uzastopce dodjeljuje prestižne nagrade “Excellence Cruise Awards” za sektor kruzera. Nagrade se dodjeljuju na osnovi glasovanja korisnika kruzera i turističkih agencija u Španjolskoj, a isti su ove godine, s izuzetkom španjolskih luka, izabrali dubrovačku luku za najbolju luku - najbolje odredište na Mediteranu.



Hrvatska je i prije osvajala nagrade „Excellence Cruise Awards“. Naime, ovo je četvrta po redu nagrada za hrvatska odredišta, dosadašnje tri nagrade Hrvatska je dijelila s Venecijom odnosno Turskom, a ovo je prvi puta da je samostalno na pobjedničkom postolju. Tako su 2009. godine Dubrovnik i Venencija izabrani za najbolju luku na Mediteranu, 2010. godine Hrvatska i Turska za najbolju destinaciju za kruzere, dok je 2012. godine dubrovačka luka podijelila s Venecijom nagradu za najbolju luku/odredište.



Segment krstarenja i dalje bilježi rast na globalnom i europskom nivou, ali i u Hrvatskoj i u Španjolskoj. Prema podacima DZS-a, kružnih putovanja stranih brodova u hrvatskom je teritorijalnom moru prošle godine bilo 828, što je 3,2 posto više nego u 2012., a tim je brodovima u Hrvatsku došlo ukupno 1,23 milijuna putnika ili 7,2 posto više. Strani brodovi u hrvatski dio Jadrana na kružna putovanja prošle su godine dolazili pod zastavama ukupno 17 zemalja iz cijeloga svijeta, a tradicionalno je najviše tih putovanja, 205, bilo brodovima pod zastavom Bahama, dok ih je pod zastavom Malte doplovilo 165, Italije 134, Paname 99, a Bermuda 57. U 2013. godini krstarenje je za svoj odmor odabralo 21,3 milijuna putnika, od kojih iz Europe oko 7 milijuna, što je porast od oko 4.5 posto u odnosu na 2012. godinu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju