1. Nepotrebno trošenje vremena na dolazak u destinaciju
Kako bi iskoristili najbolje od odmora, nemojte trošiti nepotrebno vrijeme na put do destinacije, pogotovo ako idete samo na kraći odmor. Ponekad je puno skuplje odabrati direktan let, no osim ako ste na budžetu, preporučujemo vam da odaberete varijantu koja će vas najbrže dovesti na cilj. Danas je u gotovo sve krajeve Europe moguće doći veoma povoljno i brzo, a često i jeftinije avionom nego li vlakom ili autobusom.

2. Pretjerano trošenje
Osim ako radite u politici, nemojte si dozvoliti da vaš planirani budžet premašite! Zašto? Očito postoji razlog zbog kojeg ste limitirali budžet na 40 eura dnevno. Pomislite o tome kako ćete se osjećati ako ćete se vratiti iz Londona, s 500 eura manje nego ste planirali, a baš idući mjesec morate registrirati automobil ili platiti telefonski račun (koji će biti veliki pogotovo ako ste koristili roaming). Bolje da stanete na kočnicu s trošenje prije nego li bude prekasno!

3. Ograničite se s smještajem
Iako je ponekad jeftinije odabrati hotel na periferiji grada nego u centru, dobro razmislite hoće li vam se taj odabir ipak isplatiti. Ponekad su karte za javni prijevoz toliko skupe, da ćete požaliti što ste odabrali najjeftiniji hotel, kada ste mogli odabrati nešto skuplji hotel u centru grada, a uštedjeti na javnom prijevozu. Ovo je samo jedan primjer kako treba misliti zaista na sve prilikom planiranja putovanja, te nije dovoljno samo rezervirati avion i smještaj, a dalje ostale troškove gurati u dnevni budžet. Papir, olovka, google i napravite si dobru kalkulaciju!

4. Zapeli ste u gužvi?
Hm, znamo da ste vjerojatno prvi put u destinaciji i da želite vidjeti što više je moguće, no zar je potrebno buditi se u 7 ujutro i juriti na podzemnu željeznicu kada znate da je to vrijeme takozvanog „rush-houra“ i da su šanse veoma male da ćete uopće i stati u vagon. Počekajte da ljudi koji žive i rade u gradu kojem se nalazite odu na posao i tek tada krenite u razgledavanje. Vjerujte nam, više ćete vidjeti, a živci će vam ostati gotovo netaknuti!

5. Zar su vam potrebne dvije torbe?
Jedna od najgorih stvari koja vam se može dogoditi na putovanju je da spakirate pre puno stvari. Zašto vam trebaju dvije velike torbe kada ćete ionako nositi 3 iste majice i jedne hlače? Ako je razlog: „Samo da se nađu ako zatrebaju“, tada niste u pravu. Ionako kad ste na putu mislite o tome da ponesete samo udobnu odjeću, a ostalo zaboravite kod kuće. Možda ćete naići na koji super jeftin dućan i kupiti pokoju stvar. Nemojte si dopustiti da doma putujete obučeni u 7 slojeva odjeće u sredini kolovoza, jer vam „stvari nisu stale u torbu“.

Sretan put!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju