Hang Loose je sasvim poseban bar u centru Vinkovaca koji će vas osvojiti i prije nego što u njega uđete. Ispred crveno obojanog pročelja s retro kino reklamom i imenom kafića ispisanog razigranim rockabilly fontom, pažnju će vam privući Peugeot 201 iz 1929. godine. U voznom stanju.

Tako nas vlasnici Matija i Ana Vukoja već s ceste upoznaju sa svojom strašću za nekim prošlim i opuštenijim vremenima, predmetima i glazbom kakvi se danas (pre)rijetko sreću. Spojila ih je ljubav prema pedesetim i šezdesetim godinama prošloga stoljeća i oni mali životni detalji, kao na primjer to da je Ana silno željela staru bubu, a Matija je, eto, mehaničar koji uživa u restauraciji vintage automobila.

Hang Loose otvorili su 2012., na samom izlazu iz Vinkovaca, da bi se 2020., kako kažu – napokon preselili u centar grada, na adresu Bana Jelačića 10. Veći prostor dopustio im je više sadržaja, pa ovdje možete navratiti na svirku, izložbu, plesnjak ili promociju knjige, u toplo doba godine na koncert u šarmantno šareno dvorištu, a od 2017., svakog zadnjeg vikenda u lipnju, Hang Loose organizira i open air rockabilly festival.

Otvaramo vrata i ulazimo u američki diner iz pedesetih. Dočekuje nas prigušen glas Paula Anke iz zvučnika, dok nam fantastična kolekcija predmeta na zidovima na neko vrijeme posve zaokuplja pažnju. Jedinstven spoj rockabillija, garaže i nostalgije daje sasvim osoban pečat ovome kafiću.

Stare registracije uz fotografije parova koji zaneseno plešu, poklopci motora kultnih modela automobila i ambalaža prepoznatljivog dizajna iz sredine prošlog stoljeća ostavljaju dojam muzeja nekih opuštenijih vremena i stvaraju toplu i ugodnu atmosferu u kojoj podjednako želimo uživati uz kavu preko dana i navečer s pivom u ruci i neki dobar rockabilly, blues ili rock.

Posebno nas je iznenadila podugačka pivska lista s gotovo sto imena, od čega njih 60-ak potpisuju craft pivovare. Naravno, počevši s lokalnim, vinkovačkim craft pivom Valens.

Najnoviji dio kafića je retro dnevni boravak koji će vas podsjetiti na baku i vremena o kojima ste samo slušali. Stotine pažljivo skupljenih sitnica ali i velikih komada, posloženo je (i izloženo) je s velikom pažnjom i brigom. Nisu to samo pedesete, ima i detalja iz ranijih desetljeća, kao i puno stvari iz šezdesetih i sedamdesetih u Jugoslaviji.

Dobra atmosfera i zanesena mješavina rockabillyja, mehanike i plesa čine Hang Loose posebnim i zanimljivim mjestom koje se ističe u moru nemaštovitih generičkih kafića i puno puno šire od Vinkovaca.

  Na 12. katu nebodera: Kafić s najboljim pogledom u Ljubljani Nebotičnik u Ljubljani - 2 Nebotičnik u Ljubljani - 5 Nebotičnik u Ljubljani - 6 +2 Nebotičnik u Ljubljani - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju