Naš suradnik Boris Trogrančić  otkrio nam je još jedan dragulj susjedne države. Riječ je o spektakularnom Ramskom jezeru koje je umjetno napravljeno 1968. godine na rijeci Rami u Bosni i Hercegovini.

Jezero najveće dubine čak 95 metara koje se prostire na 12 kilometara dužine smjestilo se blizu Parka prirode Blidinje, odnosno neposredno do Prozora. Dakle otprilike 70 kilometara sjeverno od Mostara ili 110 kilometara zapadno od Sarajeva.

Kako nam Boris priča zatekao je priličan broj stranih turista u okolici jezera, pretežno u kampovima i na plažama, a kaže kako mu su zbog ambijenta i mirisa raslinja na trenutak činilo kao da se nalazi na moru.

Ovo akumulacijsko jezero često se svrstava među najljepša jezera u Europi. Okolica jezera idealna je za izletnike i kampiranje, a oduševljava i bogata gastronomska ponuda. Ramsko jezero posebno je zbog svojih brojnih otoka i poluotoka, a najpoznatiji je Šćit. Na tom se poluotoku nalazi franjevački samostan Rama-Šćit koji je podignut u 15. stoljeću, a u sklopu kojeg se nalazi i etnografski muzej.

Ako želite još ideja za izlete i otkrivanje prirodnih bisera pogledajte Borisovu Facebook stranicu i Instagram profil.

 
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju