Volite li umjetnost i nađete se u Amsterdamu nikako nemojte propustiti ući u nekadašnji dom velikog nizozemskog baroknog slikara - Rembrandta Harmenszoona van Rijna. Rembrandt House bio je njegov dom i studio od 1639. do 1656. da bi prije otprilike 100 godina zgrada postala muzej Rembrandtove umjetnosti koja nudi zanimljiv uvid u njegove slike, bakropise i skice, zajedno s osobnim stvarima, uključujući zbirku oružja i školjki.

Povijest povezana s muzejom tragična je koliko i zanimljiva. Izgrađena 1607. godine, kuća je zauzimala hipstersko područje naselja bogatih umjetnika i trgovaca, danas poznato kao Jodenbreestraat.

Rembrandt je kuću kupio 1639. nakon što se oženio Saskijom van Uylenburgh i živio u njoj do 1656., kada je bankrotirao.

Tijekom svog gotovo 20-godišnjeg boravka u kući, Rembrandt je stvorio neka od svojih najboljih djela, uključujući legendarnu 'Noćnu stražu'. Godine 1911., kao rezultat nizozemskog pokreta, kuća Rembrandt pretvorena je u muzej u čast umjetnika, a također, uz Rembrandtovih djela, cilj je bilo prikazati i nizozemsku arhitekturu iz 17. stoljeća.

Muzej nudi potpuni pregled Rembrandtova djela, uključujući 260 od 290 bakropisa koje je napravio. U muzeju se nalazi i mali broj slika Rembrandtovog učitelja, učenika, pa čak i suvremenika. Osim umjetničkih djela, muzej je ukusno ukrašen namještajem, predmetima i dekorom iz 17. stoljeća.

2017. muzeju su dodane dvije neotkrivene slike iz Rembrandtove zbirke. Za ove slike, Portrait of Petronella Buys' i 'Čovjek s mačem', u početku se mislilo da ih je naslikao jedan od Rembrandtovih pomoćnika ili učenika, ali potvrđeno je da ih je naslikao sam umjetnik. Osim razgledavanja umjetnina Rembrandtovih i Pre-Rembrandtovih umjetnika, u muzeju možete sudjelovati i u dvije vrlo posebne aktivnosti.

Prvo, možete naučiti skicirati i slikati na radionici koja se organizira u muzeju. Drugo, možete posjetiti izložbu Laboratory Rembrandt. Ovdje možete zaviriti u to kako se povjesničari i znanstvenici služe naprednom tehnologijom kako bi detaljno pregledali Rembrandtovo djelo i otkrili teško dostupne detalje, stvari koje golim okom nikada ne bi uhvatile. 

Muzej Rembrandt House nalazi se u ulici Jodenbreestraat 4, koja se smatra središtem Amsterdama. Muzej je u blizini poznatog Waterloopleina i samo 15 minuta hoda od glavnog kolodvora u Amsterdamu. Ako razmišljate o gradskom prijevozu do muzeja, na raspolaganju su vam dvije pouzdane mogućnosti: Metro (možete uzeti bilo koju liniju do i iz CS Amsterdam, kolodvor Nieuwmarkt, izlaz Hoogstraat) i vlak (idite bilo kojim vlakom koji staje na glavnom kolodvoru Amsterdam. Muzej je udaljen 15 minuta hoda ili 2 minute ako idete metroom).

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju