Planiranje putovanja može biti stresno bez obzira na okolnosti. Kad u svoje planove želite uključiti obiteljskog ljubimca, imate potpuno novi popis stvari o kojima morate brinuti, uključujući pakiranja odgovarajuće opreme, provjeru pravila hotela o kućnim ljubimcima i brige o tome ispunjava li vaš ljubimac kriterije putovanja za državu u koju putujete…

Ako ste svjesni koraka koje morate poduzeti, putovanje s vašim ljubimcem može biti pozitivno iskustvo za sve uključene. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći pri planiranju vašeg idućeg putovanja s kućnim ljubimcem.

Neka vašim čupavcima bude udobno

Možda ćete doći u napast da svom ljubimcu ostavite dovoljno prostora na dugim putovanjima automobilom, ali obično je bolja opcija dati mu vlastiti ograničeni prostor. Prema veterinarima, "često je bolje za psa biti u njegovoj torbi, to je njihovo područje sigurnosti.". Takvo putovanje je i sigurnije, jer pas u svakom trenutku može omesti vozača koji može izgubiti nadzor nad vozilom.

Nemojte trpati prostor ljubimca s previše igračaka

Pružiti svom ljubimcu puno igračaka s kojima će se igrati kod kuće dobra je stvar, ali na dugim putovanjima automobilom to je druga priča. Pakiranje svih igračaka koje vaš ljubimac voli u njegov sanduk zauzima ono malo prostora za njega. Ako je sanduk/torba previše puna, može im biti nemoguće kretati se i prilagođavati svoj položaj. Da, želite da im bude udobno, ali isto tako ne želite napuniti tu torbu glupostima, dakle, manje je više.

Provjerite sve papire

Planirate li dugo putovanje sa svojim ljubimcem, nećete daleko stići bez odgovarajuće papirologije. Mnoga mjesta zahtijevaju od kućnih ljubimaca da imaju ažurni zdravstveni certifikat potpisan od strane ovlaštenog veterinara. Prije potpisivanja dokumenata, veterinari će potvrditi da je vaš ljubimac zdrav i ažuran o svim cijepljenjima koja su potrebna u državi ili zemlji primateljici. Ako letite, kontaktirajte zračnog prijevoznika kako biste provjerili je li za prijevoz vaše životinje potrebna neka druga posebna papirologija. Ako putujete unutar EU-a, trebate samo njegovu putovnicu, no ako putujete u neke druge države, možda će vam zatrebati i neki posebni certifikati o cijepljenju.

Označite svog ljubimca

Nepoznata lokacija kilometrima daleko od kuće najgore je mjesto za gubitak vašeg ljubimca. Prije putovanja provjerite je li ih lako pronaći u slučaju da se dogodi najgore. Umetanjem mikročipa pod kožu vašeg psa ili mačke učinit će ih se dostupnim bez obzira na to u koju zemlju zalutali. U svakom slučaju, vaš pas već vjerojatno ima čip ako ima putovnicu. Preporuka je staviti im i vaš broj telefona na ogrlicu.

Ograničite jelo dan prije putovanja

Bez obzira na to koliko ste susretljivi sa svojim ljubimcem, njihova tjeskoba je neizbježna. Veterinari otkrivaju da je uobičajeni simptom ovoga stresni proljev - što je posljednja stvar s kojom se vlasnici kućnih ljubimaca žele suočiti na dugoj vožnji automobilom ili avionom. Čak i ako se vaš ljubimac prije putovanja ne čini pod stresom, vožnja u autu ili avionu može prilično uznemiriti želudac vaše životinje. Hranite ih manje nego što biste to obično činili prije putovanja kako biste izbjegli buduće nezgode.

Ponesite dovoljno tekućine za ljubimca

Bez redovitog pristupa vodi kad god im zatreba, kućni ljubimci mogu lako dehidrirati na putovanju. Imajte to na umu prilikom putovanja i ponesite dodatnu vodu za svog četveronožnog putnika. Dopustiti životinjama da sami reguliraju unos vode, možda pričvršćivanjem zdjele na unutrašnjost sanduka u kojem putuje.

Nikad ih ne ostavljajte same u autu

Nadajmo se da je to zdrav razum za većinu roditelja kućnih ljubimaca, osobito tijekom ljetnih mjeseci. Ne ostavljajte ih u zaključanim automobilima. Tijekom vrućih dana je potrebno sedam minuta da dođu u situaciju koja može postati kobna. Nije važno jeste li ostavili otvoren prozor ili samo nekoliko minuta izašli iz automobila. Ako je vruć dan, pse nikada ne smijete ostavljati same u vozilu. Moramo se pobrinuti da svi toga budu svjesni.

Odaberite hotel koji prima ljubimce

Možda volite svog ljubimca, ali to ne znači da će ga voljeti i vlasnik hotela ili Airbnba u kojem boravite; imajte to na umu pri rezervaciji smještaja za svoje putovanje. Postoji mnogo hotela koji nude pogodnosti za vlasnike kućnih ljubimaca, poput vrtića za pse, ali čak i ako mjesto ne reklamira njihovu politiku kućnih ljubimaca, ne šteti nazvati i pitati (ili jednostavno potvrditi ono što čitate na internetu tako da nema iznenađenja kad stignete na odredište).
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju