A ja? Ja putujem prema Novom Delhiju u kojem imam samo jedan dan, i iz kojeg također imam let za Zagreb. U njemu se nije previše puno dešavalo. Gotovo je identičan Bombayu, s jednako toliko buke, ljudi i dinamčnosti. Ni približno toliko impresivno kao sva ona mala zabačena seoca kojima još nije isisana duša turizmom i urbanizacijom.

I tu završava moja 200 dana duga avantura. Prošao sam više od 15.000 kilometara (samo kopnenim putem), pritom uzeo oko desetak aviona, tridesetak vlakova, 50 buseva, stotinjak motora, šest trajekata i jednu jedinu devu (Majkl). Sve kroz šest prekrasnih država, i u svakoj od njih naučio nešto o njima, njihovoj kulturi, ljudima, ali i o sebi. Probao sam tisuće vrsta hrane, od kukaca do najboljeg Pad Thaia na svijetu. Gazio sam pustinjama, džunglama, Himalajama, močvarama, kravljim drekom u Indiji , vidio dva svjetska čuda, i najvažnije od svega - upoznao tonu prijatelja.
Xie Xie Kini! - hvala još jednom Franki,Dunji, Niki i ostatku ekipi što su mi ublažili oštar početak putovanja i proveli me veličanstvenim Pekingom. Ekipa, super ste! Nadam se da ću opet imati prilike uživati u vašem društvu. Pozdravite mi Mr.Shia i smažite koji jiaozi u moje ime! Cam On Vietnam! Od Hanoija do Saigona, busom, vlakom, motorom! Otkrivena mi je fenomenalna vijetnamska hrana, ljepota prirode i najljubazniji ljudi. Šetao sam poljima riže, pucao iz M-16 (u metu!), kajakom istražio Ha Long bay, prošao cijelo jezero na leđima slona, napio se rižinog vina s farmerima - pa potom probao poljskog miša i ukiseljenu kožu vodenog bizona.
Aw Khun Cambodia! Indija JI Azije... Zemlja currya, amoka i hramova. Spavao sam usred džungle, u malom kambodžanskom selu, uživao u prekrasnim plažama Sihanoukvillea, upoznao vibrantan Phnom Penh, koračao starim hodnicima najvećeg hrama na svijetu - Angkor Wata, te promatrao zalazak sunca s njegovih zidina - i trekao kroz džunglu do vodopada... Okusio sam i staro kambodžansko jelo - juhu od mrava i prženu tarantulu, koja zapravo i nije toliko loša.

Khop Khun Krap Thailand! Zemlja u kojoj okrećem iduću stranicu u svojem životu. Od visokih nebodera futurističnog Bangkoka, malo na jug do smirenog tropskog otočja usred ničega, pa do festivala lanterna u Chiang Maiu. Upoznao sam brdo prijatelja iz raznih djelova svijeta i s nekima od njih nastavio putovanje kroz zemlju osmijeha. Ako dobro brojim, pojeo sam sedam škorpiona (fino!), 14 skakavaca i minimalno 500 grama crva (prženih, super snack uz neko pivo)!

Dhan'yavada Nepal! Tu su se kidali limiti, kondicijski i mentalno. Trek od osm dana kroz Himalaje, sve do 3540 m/nv. Penjalo se sa tridesetak kila opreme, ali su usponi uvijek nagradili veličanstvenim pogledom. Spavalo se u šatoru, ispod nule, ali smo imali najčarobniji krov do sada - najsjajnije zvijezde. Kuhali smo sami, pa je svaki topli obrok bio cijenjen kao zlato - pogotovo čaj kojeg smo popili na hektolitre. Nepal je pokazao koliko sam zapravo malen na ovom Planetu.

Dhan'yavada India! Magična zemlja začina, hinduizma, prekrasnih boja i najspajsi hrane na Planetu. Od plantaža čajeva Darjeelinga, pustinja i palača Rajasthana, plaža Goe pa sve do veličanstvenog Taj Mahala. Najduži put u životu imao sam u Indiji - svega 40+ sati vožnje vlakom u komadu! Indija ima veliki problem sa siromaštvom, nije bilo lako odbijati male slatke musave klince kad te vuku za rukav i žicaju par rupija, a još teže promatrati neke od scena koje se svakodnevno odvijaju na ulicama. Ipak, uvijek se pomoglo sa barem malo hrane. See it to believe it!

Bilo je fenomenalno i uživao sam u svakoj sekundi! I sam sad znam koliko putovanje otvara um. Nadam se, ma čak sam i siguran, da me učinilo i boljom osobom. Veliko HVALA i svima vama, što ste me pratili i kroz moje šarene opise i slike barem malo okusili Aziju! I što sad dalje? Saznajte uskoro, ali mogu samo natuknuti da priča još ni približno nije gotova... Zapravo, ona se nastavlja – još bolja, veća, šarenija i ukusnija. Čitamo se!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju