"Često kada pričamo o Bosni i Hercegovini, spominjemo tu nevjerojatnu prirodu kojom se toliko ponosimo. Pričamo o jezerima i rijekama. Vodopadima i planinama od kojih zastaje dah. A nekako mi se čini da ta priroda nigdje ne dolazi toliko do izražaja kao ovdje – na Prokoškom jezeru. Zaista to mislim", otkriva putopisac iz Bosne i Hercegovine Robert Dacešin, koji o svojim putešestvijima piše na blogu RIO priče sa putovanja, a pratiti ga možete i na YouTubeu.
Prokoško jezero smjestilo se na planini Vranici, gdje leži na 1636 metara nadmorske visine. Nalazi se u blizini Fojnice, od koje je udaljeno oko 22 kilometra. Jezero je poznato i po tome što su na njemu pronađene endemične vrste flore i faune, a postoji čak i priča da se u njemu još uvijek nalazi endemični primjerak vodozemca tritona.

"Ovo je bez dileme jedno od najljepših mjesta u prirodi koje sam imao priliku vidjeti u Bosni i Hercegovini i jedno od rijetkih gdje možete uživati u čistoj i gotovo netaknutoj prirodi, a opet imate sav komfor koji vam je potreban. Naime, noćenje u vikendicama možete pronaći za oko 50 - 70 KM, a u njih može stati i do 10 ljudi. Vikendice su zaista lijepo sređene i opremljene, sa svim potrebnim sadržajem koji vam može trebati, kao i jako dobrim grijanjem, jer noći na planini, koliko god posebne bile, često su dosta hladne.

A kada ujutro ustanete, umijete se hladnom izvorskom vodom i krenete u šetnju, dočekat će vas pravi mali raj. Postoji li nešto ljepše nego probuditi se uz savršen pogled, sjesti na drvene klupe, izvaditi hranu koju ste spremili i doručkovati sa dragim prijateljima, uživajući u svoj ovoj ljepoti. Iako smo nosili svoju hranu i roštiljali ovdje, lokalci će vas ponuditi domaćim sirom i kajmakom, pitom ili hljebom ispod saća, tako da se ne morate previše opterećivati oko toga.

Jedna od aktivnosti koju svakako preporučujem je penjanje na planinu Vranicu i osvajanje nekoliko njenih vrhova, koji se nalaze zaista blizu jedan drugog. Kako ste već prilično visoko, neće vam trebati duže od dva sata da se popnete na vrh viši od 2000 metara, a uspon zaista nije težak, te tijekom čitave šetnje imate priliku uživati u prelijepoj prirodi koja vas okružuje sa svih strana. Mi smo se popeli na dva vrha, Krstac te Nadkrstac, koji predstavlja i najviši vrh Vranice, sa visinom od 2112 metara. Ovo je isto tako i peti najviši vrh u našoj zemlji", otkriva Robert.

Vjerojatno jedini problem vezan za posjet Prokoškom jezeru je loš makadam u dužini od 18 kilometara.

Japodski otoci - 9 Putovanja Senzacija! Otoci smješteni tik uz Hrvatsku koji nemaju konkurenciju u svijetu

"Trebalo nam je više od sat vremena da ga prijeđemo. Mislim da je ovo najlošiji put na koji sam naišao u našoj zemlji. Svakako vam preporučujem da ukoliko imate mogućnost, dođete s nekim terenskim autom, ali ukoliko to nije opcija, veliki broj vlasnika vikendica ponudit će vam da vas oni za određen iznos pokupe u Fojnici i vrate nazad.

Nas su tražili 70 KM, ali smo se mi ipak odlučili da idemo svojim autom. Možda i zbog toga što nije tako jednostavno do njega doći, Prokoško jezero ne posjećuje veliki broj turista. Zato kada ste ovdje, imat ćete osjećaj da imate svu ovu nevjerojatnu prirodu samo za sebe, što i nije tako loše, zar ne? Možda bi izgradnja makadama olakšala dolazak ljudima ovdje i popularizirala ovo mjesto, ali dok je ovako, nekako ima svoj posebni šmek", kaže Robert.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju