Većina komercijalnih aviona primi 150 do 350 putnika po letu, a uzme li se u obzir i gust raspored putovanja, temeljita čišćenja nisu toliko česta pojava koliko bi trebala biti. To ne znači da treba otkazati sve letove i putovati autobusom, ili kupiti kartu za vlak, nego biti svjestan s čime imamo posla - kao i ponijeti maramice ili tekućinu za dezinfekciju ruku.

Mnogi bi se iznenadili, ali toalet nije najprljaviji dio zrakoplova. Iako biste svakako trebali temeljito oprati ruke nakon dodirivanja kvake i drugih mjesta koje se najčešće dotiču, sretna je okolnost što se zahodi čiste redovito.

Mikrobiolozi upozoravaju da rasklopni stolići u avionu imaju osam puta više bakterija i virusa nego dugme za puštanje vode u WC-u. Stoga ih prije uporabe slobodno obrišite dezinfekcijskim maramicama.

Otvori za regulaciju zraka iznad glave također su visoko na listi najprljavijih dijelova u avionu. Prema istraživanjima, neki ih putnici tijekom leta dotaknu i sedam puta kako bi imali više zraka ili smanjili puhanje, a pritom ostave i "svoj trag" poput patogenih klica koje mogu preživjeti danima.

Aerodrom Zanimljivosti Iznenađujući podaci: Znate li koji je najprljaviji dio aerodroma?

Iako ne možemo izbjeći diranje pojasa, mikrobiolozi savjetuju da koristimo maramice za dezinfekciju ruku nakon što se zavežemo ili odvežemo.

Prilikom putovanja nema mjesta panici, ali treba biti svjestan da avioni vrve bakterijama i virusima, baš kao i sve ostale javne površine koje se često koriste, te u skladu s time prati ruke.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju