Prema studiji provedenoj u helsinškoj zračnoj luci, od svih mjesta na aerodromu najviše bakterija i virusa nalazi se u plastičnim kutijama koje se koriste za odlaganje stvari koje prolaze kroz rendgen tijekom sigurnosnih provjera.

U tim kutijama ima više patogenih klica od kojih se čovjek može razboljeti nego na zahodu.

Studija koju je objavio čaasopis BioMed Central Infectious Diseases usporedila je uzorke uzete s raznih površina u tri različita vremena tijekom vrhunca sezone gripe 2015.-2016. u finskoj zračnoj luci i otkrila je manje virusa u zahodima nego u tim kutijama. Plastične kutije za odlaganje stvari tijekom sigurnosnih provjera pune su bakterija Plastične kutije za odlaganje stvari tijekom sigurnosnih provjera pune su bakterija (Foto: Getty Images)

Ne idu na aerodromski zahod, ali svi moraju proći sigurnosnu provjeru. Površine su testirane na A i B viruse gripe, koronaviruse, adenoviruse i rinoviruse koji izazivaju simptome slične prehladi.

Studija je otkrila da te kutije, budući da su stalno u uporabi, predstavljaju najveći rizik od zaraze jer ih dodiruju gotovo svi putnici.

Ako ste zabrinuti zbog higijene, uvijek imajte uz sebe dezinfekcijske vlažne maramice ili antibakterijski gel za čije korištenje nije potrebna voda. Na taj način možete jednostavno i brzo dezinficirati ruke i stvari.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju