Indonezijski grad Banjarmasin u Južnom Kalimantanu na Borneu poznat je kao grad tisuću rijeka. Smjestio se na istočnoj strani rijeke Barito, a prepolovljen manjom rijekom Martapura, koja je dobila ime po drevnom gradu koji je bio prijestolnica Kraljevine Banjar u 17. stoljeću.

Rijeka je generacijama dio društvenog, gospodarskog i kulturnog života. Kuće izdignute na stupovima, vodeni putovi umjesto cesta i drenirani vrtovi živopisni su dokaz života uz rijeku. Na rijeci se i trguje. U Banjarmasinu su tri dobro poznate plutajuće tržnice, Muara Kuin, Siring i najveća i najatraktivnija - Lok Baintan.

Plutanje i cjenkanje

Plutajuća tržnica Lok Baintan koja postoji od 18. stoljeća danas je očaravajuća prilika da upoznate lokalnu kulturu i dobro se pritom najedete. Svako jutro prije 6 sati konvoji jukunga, tradicionalnih čamaca, lagano klize prema mjestu Lok Baintanu, odakle se svi zajedno nastavljaju kretati još nekoliko kilometara nizvodno. Trguje se dok se plovi. I dok ne upeče sunce: razlaz je već oko 9 i 30.

Trgovci svojim natrpanim brodićima dolaze do kupaca u praznim čamcima. Proizvodi koje nude su povrće, riba, voće, tradicionalni kolačići i grickalice. Ovdje još uvijek živi trampa, a cjenkanje se, naravno, podrazumijeva.

Osim same rijeke koja je nelijepe smećkaste boje, sve ostalo je nevjerojatno živopisno. Šareno voće i povrće koje se mijenja sa sezonom, brodići obojani živim bojama i vesela odjeća trgovaca (odnosno, češće trgovkinja) pretvaraju ovu tržnicu u plutajući spektakl.

Doručak na rijeci

Na brodićima se i kuha pa ne biste smjeli propustiti doručak na rijeci. Uz kavu ili čaj, nemojte odbiti ukusne tradicionalne zalogajčiće poput svježe prženih banana ili pekarskih proizvoda punjenih različitim povrćem.

Do plutajuće tržnice Lok Baintan iz centra grada možete doći čamcem za što će vam trebati tek oko pola sata. Možete doći i cestom, ali trebat će vam dvostruko dulje i opet ćete morati uskočiti u čamac.

Tržnica Lok Baintan poznata turistička je atrakcija, omiljena među gurmanima i među fotografima, pa ćete u smještaju bez problema moći dogovoriti prijevoz, ali možete i sami na dokovima potražiti nekoga da vas vozi.

Samo se ne zaboravite cjenkati.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju