Albanski grad intrigantnog imena nalazi se na jugu zemlje, na rijeci Osum, dok mu leđa čuva planina Tomorr visoka 2417 metara. Nastao je na mjestu starog grčkog grada, a ime je dobio postepenim kraćenjem izvornog imena Beligrad kroz povijest.

Kanjon rijeke Osum pored koje se nalazi ovaj pitoreskni gradić Kanjon rijeke Osum pored koje se nalazi ovaj pitoreskni gradić (Foto: Getty Images)

Grad odlikuju i brojne znamenitosti, poput bizantske citadele i zidina iz 13. stoljeća, koje dominiraju panoramom grada. U njemu su se kroz povijest nalazile i crkve i džamije, a danas posjetitelji mogu vidjeti i stare freske i ikone iz tog vremena.

Posebnu čar utvrdi daju lokalni stanovnici, koji i danas žive u kamenim kućicama i šeću uskim ulicama koje ju okružuju. Zidovi mnogih kuća i suvenirnica ukrašeni su starim orijentalnim tepisima, čipkom, nošnjom i ostalim rukotvorinama, a šetajući rubovima zidina možete ugledati sasvim uobičajene prizore lokalnih pastira s njihovim ovčicama.

Tipični otomanski stil gradnje kuća s jednolikim prozorima koji kao da sjede jedan na drugom rodio je i nadimak ''grad tisuću prozora''.

Još jedan arhitektonski ljepotan jest most Gorica – jedan od najstarijih i najpoznatijih mostova iz osmanskih vremena u Albaniji. Iako je izgrađen od drva krajem 18. stoljeća, prije stotinu godina obnovljen je i izgrađen od kamena.

Most Gorica jedan je od najstarijih i najpoznatijih mostova iz osmanskih vremena u Albaniji Most Gorica jedan je od najstarijih i najpoznatijih mostova iz osmanskih vremena u Albaniji (Foto: Getty Images)

Možda i bolje, s obzirom na pomalo mračnu legendu vezanu za stari most, koja kaže kako je drvena verzija imala i tamnicu. U praznovjerno doba tamo je bila zatočena i izgladnjivana djevojka – to je trebalo ukrotiti gnjev rijeke i nahraniti duhove koji su čuvali most. Srećom, ovo je samo legenda koja se veže za brojne stare mostove diljem svijeta.

Kanjon rijeke Osumi pruža priliku za rafting ili planinarenje, uz oprezno planinarenje jer vodostaj rijeke drastično varira kroz godinu. Za one koji žele više preporučujemo i posjet slapovima Bogove, sat vremena udaljenima od Berata.

Slapovi Bogove idealno su mjesto za nezaboravan izlet Slapovi Bogove idealno su mjesto za nezaboravan izlet (Foto: Getty Images)

Zahvaljujući svojoj bogatoj arhitekturi, 1961. godine grad je proglašen albanskim gradom-muzejom, a 2008. godine uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Spada među najtoplije albanske gradove, ali ima i još laskaviju titulu – naime, često ga zovu najljepšim gradom Albanije. Mi ipak ocjenu prepuštamo oku promatrača.

Osim prekrasnih gradova koji osvajaju svojim šarmom i ljepotom netaknute prirode, putujete li zemljama Balkana, sigurno nećete ostati gladni. Ova kuhinja nudi raznolike okuse, a moguće ih je naći na svakom koraku - od malenih zalogajnica do tradicionalnih restorana. Svratite na burek, ćevape, begovu čorbu ili se pak zasladite baklavom. Kako biste okusima otputovali iz svojeg doma, u Lidlovu tjednu okusa Balkana od 29. kolovoza do 4. rujna na policama potražite sve namirnice koje će ravno u vaš dom unijeti pravi balkanski štih. U istom tjednu otputujte i do egzotičnih i nešto daljih krajeva svijeta jer vas čeka i tjedan okusa Kariba. 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju