Albanski grad intrigantnog imena nalazi se na jugu zemlje, na rijeci Osum, dok mu leđa čuva planina Tomorr visoka 2417 metara. Nastao je na mjestu starog grčkog grada, a ime je dobio postepenim kraćenjem izvornog imena Beligrad kroz povijest.

Grad odlikuju i brojne znamenitosti poput bizantske citadele i zidina iz 13. stoljeća koje dominiraju panoramom grada. U njoj su se kroz povijest nalazile i crkve i džamije, a danas posjetioci mogu vidjeti i stare freske i ikone iz tog vremena.

Posebnu čar utvrdi daju lokalni stanovnici koji i danas žive u kamenim kućicama i šeću uskim ulicama koje ju okružuju. Zidovi mnogih kuća i suvenirnica ukrašeni su starim orijentalnim tepisima, čipkom, nošnjom i ostalim rukotvorinama, a šetajući rubovima zidina možete ugledati sasvim uobičajene prizore lokalnih pastira s njihovim ovčicama.

Tipični otomanski stil gradnje kuća s jednolikim prozorima koji kao da sjede jedan na drugom, rodio je i nadimak ''grad tisuću prozora''.

Još jedna arhitektonska ljepotica jest most Gorica – jedan od najstarijih i najpoznatijih mostova iz osmanskih vremena u Albaniji. Iako je izgrađen od drveta krajem 18. stoljeća, prije stotinu godina obnovljen je i izgrađen od kamena.

Možda i bolje, s obzirom na pomalo mračnu legendu vezanu uz stari most, koja kaže kako je drvena verzija imala i tamnicu. U praznovjerno doba tamo je bila zatočena i izgladnjivana djevojka – ovo je trebalo ukrotiti gnjev rijeke i nahraniti duhove koji su čuvali most. Srećom, ovo je samo legenda koja se veže za brojne stare mostove diljem svijeta.

Kanjon rijeke Osumi pruža priliku za rafting ili planinarenje, uz oprezno planinarenje jer vodostaj rijeke drastično varira kroz godinu. Za one koji žele više, preporučujemo i posjet slapovima Bogove sat vremena udaljenih od Berata.

Zahvaljujući svojoj bogatoj arhitekturi 1961. grad je proglašen albanskim gradom-muzejom, a 2008. godine uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Spada među najtoplije albanske gradove, ali ima i još laskaviju titulu: naime, često ga zovu najljepšim gradom Albanije. Mi ipak ocjenu prepuštamo oku promatrača.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju