S obzirom kako je ovo ljeto svijet ponovno onaj „stari“, te je sve ponovno otvoreno, svi su prilično uzbuđeni i vesele se putovanjima. Kako bi vaša prošla bez stresova, donosimo 5 savjeta s portala Lonely Planet, uz koje biste trebali bezbrižno putovati.

Dođite ranije na let

Diljem svijeta sigurnosne i carinske organizacije suočene su s kadrovskom krizom. Mnogi članovi osoblja našli su druge poslove, s obzirom kako si za vrijeme pandemije putovanja praktički bila zamrznuta.

To ponovno zapošljavanje i naknadna obuka ne događaju se, naravno, preko noći. Tako da se svjedoči svakodnevnim dugim čekanjima na ukrcaj u različitim zračnim lukama. Kako ne biste propustili let, zaputite se do zračne luke dovoljno rano unaprijed, jer bolje da vi čekate na aerodromu, nego slučajno propustite let.

Rast cijena

Rat u Ukrajini utjecao je na opskrbu hrane diljem svijeta, a posebno u Europi. Tome u prilog govori i izjava guvernera Bank of England, koji je rekao kako treba očekivati "apokaliptični porast globalnih cijena hrane zbog invazije Rusije na Ukrajinu".

Osim što će utjecati na opskrbu hranom, rastući troškovi benzina također će utjecati na isporuku hrane. Očekujte da će, bez obzira kamo putujete u svijetu, restorani ta povećanja troškova morati prenijeti na potrošače. Imajte to na umu prilikom izrade proračuna za putovanje.

Smanjeni uslužni kapaciteti

Kako smo već napomenuli i u prvoj točki, u svijetu se zemlje suočavaju s nedostatkom osoblja. Kada je pandemija pogodila ugostiteljstvo i turizam, puno je radnika napustilo te djelatnosti radi drugih poslova. Mnogi od njih se nikada nisu vratili. Sada se svjetski hoteli i zrakoplovne tvrtke bore s pronalaskom radnika. Kao rezultat toga, neka mjesta ne mogu ponuditi sve što su nudila prije, pa se nemojte iznenaditi ako je u nekom hotelu bar prije radio cijelu noć, a sad je u ponoć zabava gotova.

Covid 19 vas i dalje može usporiti

Iako je broj slučajeva u značajnom padu, što je omogućilo zemljama da ukinu ograničenja putovanja, imajte na umu da je pandemija još uvijek u tijeku i ono što će se događati u budućnosti vrlo je neizvjesno. Provjerite sve o ulasku u neku zemlju i za svaku slučaj, svakako ponesite maske. Napravite i plan što ćete učiniti ako trebate u karantenu, tj. ako vas baš na putovanju uhvati koronavirus.

Budite fleksibilni

Putovanja su ponovno krenula, stoga očekujte da će kada putujete ovog ljeta biti gomila drugih ljudi koji će raditi istu stvar. Budite fleksibilni i strpljivi s drugim ljudima. Mnoštvo putnika, povećane cijene i smanjen broj osoblja u kombinaciji s vremenskim kašnjenjima i otkazanim letovima mogu stvoriti stresno okruženje za putnike. Ako se nađete u ovakvoj situaciji, duboko udahnite i nemojte se sekirati i ne dajte da vam išta pokvari odmor.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju