Nije baš točno! Neki žele i malo bizarnije! Bizarne, creepy, ružne, čak i otkačene stvari koje su zbog nesreće ili niza nesretnih događaja, postale poznate i turistima zanimljive. Koje su to stvari? Krenimo redom…

1. 'Magična pipa', Tenerife, Španjolska
U Kanarskim otocima voda dolazi iz zraka. Čini se nemoguće, a ipak vidite pred sobom - čudo se događa cijelo vrijeme pred očima stotina tisuća turista. Ovo nije photoshop (zar bi lagali?). Moramo priznati, bili smo malo razočarani kad smo shvatili da je tajna ove „magične pipe“ bila tako jednostavna.* (čitaj do kraja i otkriti ćemo ti kako zapravo pipa funkcionira).

2. 'Petar Kolumbo veličanstveni', Moskva, Rusija
Orijaška metalna statua Petra Velikog iz 1997. godine za mnoge je tipično megalomansko djelo višestruko nagrađivanog režimskog umjetnika, Zuraba Ceretelija. Riječ je o osmoj najvišoj statui na svijetu i redovitom kandidatu svjetskih izbora top 10 najnakaradnijih spomenika planete. Kakve veze ima Petar Veliki sa brodovima iz doba trisotinjak godina ranije. Statua je zaista ružna i stvarno ne vidimo razlog zašto bi je netko trebao posjetiti.

3. 'Sveti Vjenceslav jaše naopakog konja', Prag, Češka Republika
Prošetajte Vjenceslavovim trgom i zastanite kako biste pogledali poznati kip svetog Vjenceslava na konju Josefa Myslbeka i mali oltar mučenicima komunističkoga razdoblja. Iako nekima ovo djelo predstavlja umjetnost, mi smo ipak dojma da je nešto jako krivo pri svemu tome. Jednostavno konj koji je okrenut naopačke okreće neke druge stvari i budi zaista negativne emocije. Konj je pre-plemenita životinja da joj se jaše po trbuhu! Zar nije bilo boljih ideja?

 

4. 'Sirena bogatog poprsja', Kopenhagen, Danska
Iako je Kopenhagen poznati po maloj sireni koja je od postavljanja postala simbol Danske, ovo je ipak priča o jednoj drugoj sireni. Ova, popularno nazvana, Velika sirena zasigurno nije ona ista o kojoj su braća Anderson pisala u svojim bajkama. No moramo priznati jedno, grudi su zaista zapanjujuće!

5. 'Nebeski stup', Changchun, China
Samo ime nema smisla, umjetnički nema smisla, izvedba je besmislena. Hm. Mislimo da slika govori više od tisuću riječi. Ova govori samo 4. Koje su to riječi odgonetnite sami, a varijacija i kombinacija ima stvarno puno. Hm. Da, dragi naši, ako se nađete u Kini, nemojte propustiti i fotografirati se pokraj ovog stupa.

** Tajna iz prve atrakcije. Vodeni stup stoji na cijevi koja se nalazi u vodi, a koja se na prvu baš i ne primijeti. Kad jednom shvatite tajnu, ovo postaje jedna od najglupljih atrakcija ikad!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju