Budimo realni, putovanja nisu besplatna – ali mogu biti povoljna. Ipak, prema Buzzfeedu, ove sljedeće gradove možete posjetiti i s nešto skromnijim budžetom, koji ne mora prijeći 300 kuna dnevno!

Prag, Češka

Iako je već dugo jako popularan, praške cijene su i dalje iznimno prihvatljive, pa u njega rado pristižu kako bogati, tako i oni ne odviše bogati turisti. Gotički dvorci, barokne crkve i bajkoviti pogledi na sve strane i dalje privlače ljude. Lijepo je prošetati Karlovim mostom, posjetiti dvorac i katedralu, te sjesti negdje uz Vltavu. Naravno, pivo je i dalje dostupno i sjajno, a za zaslađivanje, preporučamo da kupovinu „trdelnika“ na jednom od mnogobrojnih štandova. Smještaj također ne mora biti skup, jer u sasvim solidnom hostelu kakav je Czech Inn, najjeftinija soba izaći će vas oko šezdesetak kuna.

Krakov, Poljska

Smješten na jugu Poljske, tek malo sjeverno od granice sa Slovačkom, Krakov je značajno povijesno središte i drugi najveći poljski grad. Pa iako je najvažniji sami centar, odnosno famozni trg Rynek Glowny, svakako vrijedi posjetiti dvorac Wawel, ali i židovsku četvrt gdje možete vidjeti tvornicu Oscara Schindlera. Bitno je reći kako odavdje kreću i izleti za Auschwitz, koji je od grada udaljen oko 60 – ak kilometara. Naravno, i ovdje ćete, baš kao i u Pragu, naći jeftin hostelski smještaj, a preporuka je odsjedanje u Atlantisu.

Istanbul, Turska

Ako ste ljubitelj mačaka, svakako na svoju „bucket“ listu dodajte i Istanbul. Grad je prepun mačaka, a prema njima se svi ljubazno ophode, bilo da ste u europskom, ili azijskom dijelu. U najmnogoljudnijem turskom gradu svakako morate prošetati Velikim bazarom, kao i obići Aju Sofiju i Plavu džamiju. Za hranu također ne morate brinuti, jer su na svakom koraku raznorazni štandovi, tako da samo morate izabrati neki od turskih specijaliteta. Iako svi preporučaju smještaj na europskoj strani, nećete pogriješiti ni odabirom hostela Moda Drei u azijskom dijelu Istanbula. Stare trgovine, sjajni kafići, odlična ponuda hrane na ulici i blizina trajekta za europsku stranu, uz uređenost i nisu cijenu hostela, dovoljno su dobar argument.

Lisabon, Portugal

Posljednjih godina, nacionalna portugalska aviokompanija TAP uspostavila je direktne letove iz Lisabona sa Sjedinjenim Američkim Državama. Iako je veći dolazak stranih turista podigao cijene, glavni grad Portugala i dalje se može obići bez da bankrotirate. Isplati se otići razgledati tvrđavu Belem, pojesti mnogo pastel de natasa, te otići na besplatnu vođenu turu po slavnoj četvrti Alfama. Naravno, ni Sintra nije odveć daleko vlakom, a ovaj grad se itekako isplati vidjeti. Hostelski smještaj od pedesetak kuna naviše naći ćete u hostelu Independente Hostel and Suites, u sklopu kojeg postoje restoran, bar i pivski vrt.

Budimpešta, Mađarska

Baš kao i Istanbul, i ovaj grad možemo podijeliti na dva dijela – Budim i Peštu. Grad obiluje muzejima (koga zanima povijest, preporučamo sjajni Muzej terora), povijesnim lokacijama, ali i dobrim noćnim životom. Besplatne vođene ture su široko dostupne, a obavezna je šetnja Lančanim mostom, posjet Ribarskoj tvrđavi, kao i razgledavanje (barem izvana) čudesne zgrade parlamenta. Tu su i popularne terme u samom centru grada, a smještaj rezervirajte u Baroque Hostel and Co – working. On se nalazi blizu dobrih restorana, od kojih posebno valja izdvojiti jedan jednostavnog imena – Paprika.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju