Pelješac, najveći poluotok južnoga Jadrana, i usprkos dugo sanjanom i napokon dovršenom mostu, i dalje je nepregledan u svojoj divljini, začudan u svojoj pripitomljenoj ljepoti, prepun povijesti, skrovitih uvala, dobrih vjetrova i okusa mora i Mediterana.

Ime mu vjerojatno potječe od imena brijega Pelisac povrh Orebića, kroz povijest su ga nazivali raznim imenima na raznim jezicima, a najčešće Stonski rat ili Sabioncello.

U Pelješcu će uživati i nautičari i ljubitelji elitnog turizma, ali i avanturisti, planinari i surferi, kao i gurmani i obožavatelji vina. Pelješac je dom plavca malog, više velikih kapetana, najveće hrvatske surf-kolonije, vrhunskih kamenica i poskoka po kojima je najviše brdo ovog dijela Hrvatske i dobilo ime – Zmijino brdo. Službenoga naziva Sv. Ilija, s njegova 961 metar visokog vrha pogled seže od Biokova, Mosora, bosanskih planina i delte Neretve, preko otoka srednje i južne Dalmacije, sve do Dubrovnika i planine Orjen u Crnoj Gori, a za bure se i do Italije.

Ako na Pelješac ne dolazite brodom i trebate smještaj, naći ćete što god da tražite. Luksuzni i manje luksuzni privatni smještaj, apartmani uz more, kampovi i surferski paketi ili robinzonske kuće za odmor – ovdje se doista nudi sve.

Na poluotok možete stići trajektom iz Ploča (a trajektom je povezan je i s Mljetom i Korčulom), novim mostom ili, ako baš želite, kao nekad: kroz Neum pa na Ston.

Začin Republike

Ston je bio nakon Dubrovnika najvažnije mjesto nekadašnje Republike. Njegove monumentalne zidine, izgrađene u 14. i 15. stoljeću i duge više od 5 km, to i dokazuju. U Stonskom kanalu u prirodnim solilima stoljećima se proizvodila sol, monopolni proizvod Dubrovačke republike. U malostonskom kanalu nalaze se poznata uzgajališta kamenica i dagnji, a možete ih kušati na mnogim mjestima uz more i „s nogu“.

Kapetanski vrtovi

Orebić je dao veliki obol domaćem pomorstvu, a i danas je poznat po bogato građenim i u baroknom stilu ukrašenim kućama pomoraca s velikim vrtovima. Ovdje je 1865. utemeljeno Pelješko pomorsko društvo koje je imalo čak 33 jedrenjaka za prekooceansku plovidbu. Uspomene na slavu pomorsku prošlost Orebića čuvaju se u Pomorskom muzeju, a osim njega trebali biste posjetiti ljetnikovac orebićkih dobročinitelja Mimbelli po kojima je nazvan i glavni trg, franjevački samostan iz 15. stoljeća i obići svih sedam neorenesansnih fontana.

Staro ribarsko mjesto

Trpanj je nekada bio ribarsko naselje, a danas turisti posjećuju ruševina stare tvrđave iznad luke, dive se renesansnim palačama i crkvi Gospe od Karmena u kojoj nalazi se oltar s grbom obitelji Gundulić. Trpanj ima sve što klasični turist traži, šetnice, uređene plaže, ljubazne domaćine u privatnom smještaju i autokamp.

Surferski raj

Na jugozapadu poluotoka smjestio se Viganj, mjesto s također dugom pomorskom tradicijom koje je danas najpoznatiji kao odredište za ljubitelje aktivnog odmora. Smješten je u najužem dijelu pelješkog kanala, zbog čega vjetar nikada ne pada (jugo ili maestral), pa je postao raj za jedrenje na dasci, a turističke ponude često uključuju tematske, surferske kampove i škole surfanja. U kanalu između Korčule i Pelješca desetljećima se organiziraju se međunarodna i svjetska natjecanja u windsurfingu.

Plaže do kojih se isplati i pješačiti

Pelješac skriva više plaža do kojih se možda i ne dolazi najlakše, ali svakako ih vrijedi posjetiti. Plaža Divna jedna je od njih i apsolutno opravdava svoje ime. Plaža Jezero gleda na s pogledom na Biokovo koje odavde kao da je u nekom drugom svijetu. Nalazi se u istoimenoj uvali koja je ime dobila po jezeru koje se nalazi tik uz plažu. Duba pelješka još je jedna šljunčana plaža čija je ljepota nadaleko poznata, pa ako vas put nanese na sjeverni dio Pelješca, ne zaboravite je posjetiti. Plaža naselja Trstenik može se pohvaliti kristalno čistim morem, a s obzirom na to da je u mjestu, blizu su i restorani, vinarije, ali i ronilački centar. U Prapratnom ćete vjerojatno vidjeti najčišće more od svih pristaništa u Hrvatskoj. Prozirno je i duboko, a ako odavde napuštate Pelješac, sasvim sigurno će vam biti žao. Plaža je zaštićena, dijelom pješčana dijelom kamena, a u blizini se nalazi i kamp.

More na tanjuru

Restorani na Pelješcu, kao i čitav poluotok, nude za svakoga ponešto: morski fast food, kamenice s nogu i konobe i riblje restorane s preporukom. Od ukusnih zalogaja uz plažu kakve nude na primjer Mussels & Oyster Buffet u Sutvidu kod Drača, Tuna Bar u Trpnju ili poznati Čiringito u Vignju, preko dobre konobe klasičnog menija poput Ribara u Trpnju, do po mnogima najboljeg ribljeg restorana na poluotoku, Vitaceae u Trsteniku, u kojem je sama "terasa" uz more već poseban doživljaj, a sjajnu ribu i vrhunski spravljene morske plodove prati i jednako dobro vino.

Vinarije

Pelješac je dom jedne od najpoznatijih hrvatskih sorti vina, plavca malog, a vinorodne padine Dingač i Postup koje se, uredno počešljane, spuštaju do samog mora poseban je doživljaj obići. Pelješac je dom više desetaka vinarija, od kojih je više onih koje nižu nagrade i priznanja za svoja vina, nego onih koje su u enološkom svijetu nepoznate. Pelješac biste dobra dva tjedna mogli obilaziti isključivo po vinskom ključu. Većina vinarija ima svoje kušaonice sa zalogajima koji će istaknuti kvalitetu vina i pogledima koji se ne mogu usporediti s mnogo toga. Možda najbolje da krenete degustirati redom, pa sve ponovite da odaberete svog favorita među proizvodima vinarija Edivo, Grgić, Korta Katarina, Madirazza, Matuško, Miličić, Miloš, Saint Hills… samo da započnemo s najpoznatijim imenima.

Ugledni Vogue o Lijepoj Našoj: Toskana, pomakni se - zašto bi vam Hrvatska trebala biti na radaru Istra +0 Motovun

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju