Planinski div Papuk usred Slavonije začudi mnoge svojom veličinom i činjenicom da ravnicu svojim najvišim vrhovima i obroncima pretvara u uzbudljiv teren za mnoge aktivnosti. Velik broj posjetitelja privlači gorska dolina Parka prirode Papuk, Park-šuma Jankovac.

Popnite se u gorsku dolinu

Na sjevernim obroncima Papuka, na 475 metara nadmorske visine, smjestila se gorska dolina Park-šuma Jankovac. Do slapova, jezera, stoljetnih stabala i Planinarskog doma Jankovac s bogatom gastronomskom ponudom možete doći iz dva smjera – iz Slatinskog Drenovca sa sjeverne strane i iz Velike s južne strane, odnosno iz Virovitičko-podravske ili iz Požeško-slavonske županije.

Grofova staza na Jankovcu

Glavna atrakcija Park-šume Jankovac i ono što obvezno morate proći jest poučna Grofova staza, imenovana, kao i sama Park-šuma, prema grofu Josipu Jankoviću. On je u ovoj dolini posebno uživao, iskopao dva jezera, uredio šetnicu do slapa Skakavac te zaželio da mu tu bude i posljednje počivalište. Zapravo, on je prvi prepoznao ljepote ove doline. Poučne table Grofove staze objasnit će vam pojedine prirodne ili kulturno-povijesne zanimljivosti te vam omogućiti pristup najljepšim dijelovima Jankovca kao što su hladni izvori i bistri potoci, stoljetne bukve, ponikve i slapovi.

Teče i teče jedan slap…

Na Grofovoj stazi teče poznati slap Skakavac, a rasprskavanjem vode podno slapa uz pomoć sedrotvornih mahovina i alga oblikovala se sedrena barijera u posljednjih nekoliko tisuća godina. Za veličanstven prizor slapa zaslužna je količina vode i visina s koje voda teče, a još je fascinantnije kada zimi nastane ledeni stup.

Bujna šumska vegetacija s rijetkim biljnim vrstama

Uz jezera, potoke i slapove pronaći ćete bujnu šumsku vegetaciju koja se sastoji i od rijetkih, ugroženih biljnih vrsta. Oko 500 vrsta biljaka dosad je otkriveno na području Jankovca. Područje je specifično po tome što na njemu prevladavaju gorske bukove šume, a tu su i šuma hrasta kitnjaka te šuma gorskog javora i jasena. Šumski je svijet, od kojih neke šume podsjećaju na prašume, pravi biser biološke raznolikosti.

Turistička je ponuda Jankovca široka, pa osim Grofove poučne staze, možete naći dječje igralište, planinarske i konjičke staze i Eko točku Jankovac, kanue i infotočku Parka prirode Papuk sa suvenirnicom i multifunkcionalnom konferencijskom dvoranom.

Budite oprezni u istraživanju Papuka. U Centru za posjetitelje u Velikoj ili u Eko točki Jankovac ostavite podatke kojim putem idete i gdje završava vaša tura. Ne idite sami ili neposredno prije mraka te napunite baterije na vašem mobitelu. U slučaju nužde nazovite 112.  

Drvena kućica za punjenje baterija usred Medvednice do koje vozi i ZET-ov autobus Drvena kućica Tilia, Planina Gornja - 8 Drvena kućica Tilia, Planina Gornja - 4 Drvena kućica Tilia, Planina Gornja - 3 +4 Drvena kućica Tilia, Planina Gornja - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju