Dobra ideja stigla je za sve ljubitelje vikenda u prirodi, ali i one koji u ovom turbulentnom razdoblju žele pronaći malo mira i ravnoteže: Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje sada vam omogućuje da iskusite mješavinu dinarske i alpske ljepote na moderan način.

Park prirode Žumberak u svoju ponudu uvrstio je nove električne bicikle koje je isprobao i naš fotograf Romeo Ibrišević.

"Uzmeš bicikl za četiri kune po satu, platiš mobitelom - vozaš se i uživaš u parku prirode", kaže Romeo.

Riječ je o hibridnim biciklima s nekoliko stupnjeva jačine, ovisno o tome želite li laganu rekreaciju ili malo jači trening da nadoknadite veselje petka navečer. Bicikle možete pronaći na dvije lokacije.

Prva je posjetiteljski centar Budinjak u kojem će vas prilikom rezervacije bicikla dočekati djelatnik stručne službe. On vam može dati turističku kartu i detaljno vas upoznati s atrakcijama parka, te vam pomoći odabrati rutu prema vašim afinitetima.

Druga je u Sošicama. Tamo možete pronaći nove bicikle s debljim gumama za razne konfiguracije i vrste terena – preporučujemo vam odlazak na Svetu Geru, najviši vrh sjeverozapadne Hrvatske s kojeg se pruža pogled na slovensku stranu sve do Triglava.

U neposrednoj blizini e-bike postolja gradi se novi posjetiteljski centar s restoranom, kafićem i suvenirnicom, a unutar kojeg će svoju stanicu imati i HGSS. U planu je i gradnja dječjeg i sportskog igrališta i malog amfiteatra na otvorenom.

Poznat po svojim geološkim fenomenima i arheološkim nalazima, Žumberak će vam postati još ljepši upustite li se u ljetnu šumsku idilu jednim od puteva romantično zvanih Staza slapova, Staza šišmiša, Vilinska staza i sl.

Na prostranstvu od 350 km planinarskih i 300 km raspoloživih biciklističkih staza možete uživati vožnjom kraj potoka Bregana, rječice Kupčine, Starog grada Žumberka, Sopotskog slapa, kilometarskog kanjona potoka Slapnica, Draganovog mlina, Eko sela Žumberak, Bio parka Divlje vode i ostalih prirodnih ljepota.

Tu su ostaci starih gradova ali i autohtona idilična seoska naselja sa svega nekoliko stanovnika.

Travnjaci Žumberka poznati su po brojnim vrstama cvijeća čija ljepota i šarenilo naročito dolaze do izražaja u proljeće i ljeto, obogaćeni lokalnim, ali i ugroženim vrstama leptira. Na pojedinim mjestima zabilježeno je i do 40 vrsta biljaka po kvadratnom metru.

Ukoliko vas put povede prema Blaževom brdu, upoznat ćete primjerak bukve s najravnijim stablom u Europi. Šumari takvim primjercima stabala impozantnih dimenzija ili izrazite pravilnosti debla tradicionalno dodijeljuju titulu kraljice, pa je tako i ova bukva poznata kao – Kraljica bukva.

Osim prirodnih ljepota, Park prirode vam omogućuje i predah na klupama u voćnjaku te sadržaje poput poučne Staze kneževa na kojoj možete vidjeti očuvane stare grobne humke kneževa i bedeme iz starijeg željeznog doba. Poznata je kaciga tipa Budinjak, brončani nalaz star gotovo 3000 godina s kojim su pokapani budinjački knezovi – ratnici. Zahvaljujući ovom otkriću svaka kaciga te vrste, iskopana bilo gdje u Europi, nosit će ime Budinjak.

U blizini je i mjesto neobična imena, Stojdraga. Njegova povijest je priča o lokalnom Romeu i Juliji iz dvaju zavađenih sela. Djevojka je ustala protiv zabrane i potrčala prema svom dragom, zanemarivši njegov povik ''Stoj, draga!''. Ubili su je vlastiti mještani, no kada su vidjeli kakvo su zlo napravili, srušili su plotove koji su ih dijelili i prekinuli svađu.

Selo Dane nudi vam uvid u malo moderniju povijest, pa tako na njihovim stazama ''Izvori života'' možete saznati nešto više o krškom podzemlju, kako su se o tom skrivenom bogatstvu brinuli stanovnici sela, te zašto su ga u konačnici zapustili.

Do samog eko-centra je lako doći automobilom ili autobusom.  Budući da je velik broj biljaka i životinja na ovom području zaštićen, preporučujemo da ih ovjekovječite kamerom, a za uspomenu ili nagradu za dobro odrađenu stazu posjetite lokalnu suvenirnicu.

Za kraj, preporučujemo odmor i gablec baziran na tradicionalnoj žumberačkoj kuhinji: žumberačka pogača, varivo, pastrve iz lokalnog uzgoja, divljač i slatka povitica odličan su odabir. 

Domaćini na Žumberku podsjećaju na prednosti bicikliranja: zdravo je za vas i okoliš, parkirno mjesto je tamo gdje poželite, u neposrednom ste kontaktu sa zvukovima, mirisima i vizurama… Oku ugodno, a tijelu korisno.

Tu je i podsjetnik hrvatskog književnika Davorina Trstenjaka koji je prilikom posjeta žumberačkom Loviću, oduševljen panoramom, izjavio: ''Tko nije bio na Loviću, taj se nije nagledao hrvatske domovine!''

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju