U prirodi, bez rasvjete i buke, kuća za odmor Hajdi djeluje baš kao iz kakve bajke. Nalazi se na uzvišenom proplanku koji okružuju livade i šuma te je savršeno odredište za planinare, kao i sve one koji vole pobjeći pod guste krošnje, isprazniti glavu i protegnuti noge. Hajdi je sagrađena otprilike prije 150 godina tradicionalnom metodom slaganja hrastovih dasaka – i to bez ijednog čavla!

Kuća u koju je utkano pregršt pažnje i ljubavi smjestila se u Noršić Selu, 20 kilometara od Samobora, u Samoborskom gorju koje je dio Parka prirode Žumberak. Gotovo svaki detalj u kući ima svoju priču – od imena, do ručno rađenih komada namještaja.

Vlasnica Ljiljana Hrvoj jednom je prilikom promatrala djecu iz sela kako sa štapovima vode ovce i koze na pašu. Ta ju je slika neodoljivo podsjetila na knjigu Johanne Spyri i glavnu junakinju, a hrastova kuća dobila je svoje ime. Iako rustikalna, kuća ima sve što je potrebno za udoban i bezbrižan odmor.

Budući da nema javne rasvjete, što je idealno za gledanje noćnog neba (osobito u kolovozu, kad pljusnu suze sv. Lovre), na raspolaganju je solarna energija. Reflektori se pale na daljinsko upravljanje pa gosti sa sobom obvezno nose upravljač odluče li se vratiti s izleta ili šetnje nakon što padne mrak. Oni koji su se upoznali s Hajdi vole to što je u Noršić selu uvijek nekoliko stupnjeva manje nego u gradu, pa mogu i prodisati kad vrućina nemilosrdno udari po gradskom asfaltu.

Sviđa im se i vanjski tuš, ograđen prućem, namještaj koji je s puno pažnje i ljubavi ručno izradio vlasnik, ali i činjenica da trgovina ide k njima, a ne oni u trgovinu. Za nabavku namirnica zadužen je kombi-dućan, koji se brine da bi u selu svi imali dovoljno za jelo i piće. Nakon što kombi odradi svoje i namirnice se prodaju na stanicama, stigne vrijeme za čašicu razgovora s vlasnikom dućana, kojem se mještani rado priključuju.

Više o Hajdi možete doznati na internetskoj stranici ili Facebooku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju