Malostonski zaljev zbog povoljnih je uvjeta još od antičkih vremena bio savršeno mjesto za uzgoj školjki. Ovaj prolaz u južnoj Dalmaciji između poluotoka Kleka i Pelješca dom je i za pitoreskni Otok života, koje lokalno stanovništvo naziva još i Govan ili Govanj.

Otok je prekriven mediteranskim raslinjem, a ponajviše alepskim borom, maslinama i makijom.

Otok Života pripada općini Ston, a prostire se na tek 0,011 četvornih kilometara u Malostonskom zaljevu. Iako raspolaže s vrlo ograničenim prostorom, ovdje je kroz godine izgrađeno 11 objekata koji su se koristili za privatne i javne potrebe.

Na otoku se nekoć nalazilo skladište za brodove, odmaralište za djecu, a neki objekti bili su prilagođeni istraživačko-znanstvenom radu Instituta za istraživanje mora iz Splita.

Malostonski zaljev sa strane Hodilja i Malog sela Malostonski zaljev sa strane Hodilja i Malog sela (Foto: Uz dopuštenje Turističke zajednice općine Ston)

U posljednjih stotinu godina otok je promijenio nekoliko vlasnika – pripadao je obitelji Bandur iz Malog Stona, a tridesetih godina prošlog stoljeća kupio ga je imućni bankar i brodovlasnik Božo Banac iz Dubrovnika koji je na njemu izgradio kuću za sebe i svoje goste. Nakon Drugog svjetskog rata prešao je u vlasništvo države, odnosno općine Ston.

Na njemu danas živi svega jedna osoba – Prospera Pavić – koja je na otoku provela već više od 80 godina. I ne planira s njega otići. Uživa u miru i tišini, prekrasnom pogledu na zapanjujuću okolicu te povremenim posjetima obitelji s kopna.

Samo u Hrvatskoj: Otočni fenomen po kojem se vide najbogatiji mještani Lastovski fumari Lastovski fumari - 1 Lastovski fumari - 22 +7 Lastovski fumari - 19

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju