Ukrasi su postavljeni, lampice upaljene, izlozi su ukrašeni, a miris kuhanog vina širi se ulicama gradova u Sisačko-moslavačkoj županiji. Klinci se vesele jer počinju praznici i nema škole, a odrasli se vesele jer idu na godišnji odmor ili produženi vikend. Zato vam donosimo ideje za vikend izlet u blizini Zagreba. Većina zaljubljenika u Božić jedva čeka prošetati ulicama gradova kako bi doživjeli ovo posebno doba godine na najbolji mogući način – uz bogati program, kuhano vino i odlične blagdanske delicije. Zato toplo obucite sebe i svoje najmlađe, sjednite u auto i posjetite Novsku.

Tamo je Advent, kao i u većini gradova, već u punom jeku, ali bez brige, još ga stignete posjetiti! Uz niz adventskih kućica na kojima ćete moći potražiti toplu okrepu kako biste se malo ugrijali, čeka vas posebna manifestacija - Zima u Novskoj. Iako nam snijeg još nije zabijelio ulice, dašak bjeline i zimskih radosti možete pronaći na klizalištu zbog kojeg je gradski park postao "Mini ledeni park" na kojem ćete pronaći zabavu za sve uzraste. Uz klizalište čekaju vas brojne izložbe, radionice, ali i koncerti na kojima se možete rasplesati i tako zagrijati za doček Nove godine.

  PR - 5 PR - 5 (Foto: PR)


Ako želite napuniti baterije prije iduće šetnje po Adventu, savjetujemo da odmor potražite u šumi i povežete se s prirodom. Izvucite najdeblju jaknu, šal, kapu i rukavice jer možda vas iznenadi pokoja pahulja snijega. Park-šuma je nasljeđe poznatoga hrvatskog pedagoga Davorina Trstenjaka, koji je i pošumio brdo na kojem se smjestila šuma. Brdo Djed brežuljak je iznad Hrvatske Kostajnice i zbog svoje se posebnosti nalazi u sklopu zaštićenog dijela povijesne jezgre. Ono je poznato po gustoj šumi koja mami na posjet domaće, ali i strane prolaznike, a nudi okrepu u istoimenom restoranu, koji uz odličnu domaću hranu pruža i prekrasan pogled na dolinu rijeke Une. Među raznim specijalitetima kostajničkog podneblja posebno se ističu oni od kestena, koji su zaštitni znak ovoga kraja. Zato ako volite delicije od kestena, krenite s poznatim odreskom "Kestenijada" i "Stari grad", a za desert svakako preporučujemo neizostavnu knedlu s kestenom, koja će očarati i najizbirljivija nepca.

  PR PR (Foto: PR)

 
U Sisku su već početkom prosinca počele brojne predstave, izložbe i kreativne radionice za najmanje te su na repertoaru gotovo svaki dan. Uz predivne mirise delicija, ulice ispunjava i dječji smijeh jer je Sisak pripremio Advent koji će djeca zasigurno dugo pamtiti. Taj advent je živahan, zabavan i mirisan – baš onakav kakav advent treba biti. U petak, 23. prosinca na korzu se nastavlja božićna čarolija s predstavom za velike i male pod nazivom "Čarolija zime je Djedovo ime", a ako planirate nastaviti svoj pohod na advente, navratite u Kutinu, gdje možete očekivati pravu zimsku idilu! Uz bogate ukrase, dekoracije i instalacije, blagdanska čarolija jednostavno je zavladala gradom. Do 8. siječnja možete posjetiti Zimsku čaroliju, manifestaciju koja nudi mnoge zanimljive i zabavne sadržaje. Božićna priča započinje na Trgu dr. Franje Tuđmana gdje je smješteno klizalište, a svoju avanturu nastaviti vožnjom u božićnom vlakiću. Znamo tko najviše uživa u Božiću - upravo oni najmlađi! Zato je ove godine kreiran posebni program s najdražim likovima iz crtića.

  PR - 2 PR - 2 (Foto: PR)


Ako ipak želite advent provesti u laganoj šetnji prisjećajući se raznih tradicija i običaja te ga ponovno doživjeti kako ste ga doživljavali dok ste i vi bili djeca, zaputite se do Petrinje. Ona je nekoć imala četiri velika godišnja sajma, među kojima je bilo i Tominje. Time se slavio blagdan sv. Tome Apostola, a tradicija se održala do danas. Stari običaji se njeguju i u Popovači, gdje se možete vratiti u djetinjstvo prisustvujući paljenju adventskih svijeća, nastupu mažoretkinja i KUD-ova. Blagdansko ruho obuklo je i Topusko u kojem su parkovi postali pozornice za Božićni program, a osjećaj zajedništva može se osjetiti I vidjeti na svakom koraku. Naime, u Topuskom su stanovnici zajedno okitili bor te kako on izgleda kad se male ruke slože možete pogledati ispred hotela Top-Termi.

  PR - 4 PR - 4 (Foto: PR)

Nedaleko od Topuskog smjestila se još jedna atrakcija. I ne, nije riječ o još jednom Adventu, već o malenom selu punom baštine. Dakako, riječ je o selu Krapje, jednom od najpoznatijih mjesta u Sisačko-moslavačkoj županiji. To nije ništa čudno s obzirom na to da je ono selo graditeljske baštine, pa se tu može vidjeti arhitektura koja je karakteristična za Lonjsko polje i taj dio Posavine. Ako vas vrijeme posluži, svakako posjetite i očaravajuće Lonjsko polje, koje jednostavno blista pod kapima i injem.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom TZ Sisačko-moslavačke županije po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju