Kad pomislimo na ovaj dio planete uvijek se prvo sjetimo Australije. Naravno, to je i logično; Australija je ogromna, kontinent je za sebe, puna je zanimljivih stvari i možemo o njoj pričati do sutra. Ipak, ispod Australije smjestio se Novi Zeland, pa iako većina nas zna neke stvari o njemu, isplati se naučiti još nešto o ovoj nama dalekoj, ali sjajnoj zemlji.

Haka

Tradicionalni ratni ples poznat kao Haka jedinstven je za maorsku kulturu. Ovaj ples se obično izvodi prije izazova kako bi zastrašio i prestrašio protivnike. „All Blacks“ - novozelandski nacionalni ragbi tim i mnogi drugi ragbi timovi pacifičkih nacija izvode ga prije utakmice, tako da su zaljubljenicima u sport poznate slike snažnih muškaraca koji plešu. Iako se haka sada izvodi u drugim zemljama diljem svijeta, ona je nastala na Novom Zelandu i najbolje izvedbe hake mogu se vidjeti u toj zemlji.

Gospodar prstenova

Novi Zeland je domovina Gospodara prstenova jer je legendarna trilogija snimana u ovoj zemlji. Za početak, krenite od Shirea. Ovo jedinstveno mjesto koje je igralo veliku ulogu u epskom filmu nalazi se u Matamati na Novom Zelandu. I danas se ovdje nalaze kuće Hobita, ograđeni vrtovi i golemi zeleni krajolik, koji su točno onakvi kakvi su bili kad ih je svijet prvi put vidio u filmu. Osim Shirea, druga izmišljena mjesta iz priče kao što su - Mordor, Gondor, Erebor i Rivendell nalaze se na Novom Zelandu. Stoga, nigdje drugdje se ne može istražiti fiktivni svijet koji je u kolektivnu memoriju ušao prije, sada već, dvadesetak godina.

Najstrmija ulica na svijetu

Smještena u Dunedinu, 350 metara duga ulica Baldwin ima veći uspon od bilo koje druge ulice na svijetu što joj je donijelo upisivanje u Guinnessovu knjigu rekorda u kategoriji najstrmije ulice na svijetu. Automobili ovdje ne parkiraju, a ljudi koji hodaju ulicom troše prilično mnogo energije, bilo da se penju, bilo da se spuštaju. Da, ovdje je dobra kondicija uvjet bez kojeg se ne može.

Novi Zeland - 4 Novi Zeland - 4 (Foto: Getty Images)

Jedinstveni životinjski svijet

Baš kao i mnoge druge stvari na Novom Zelandu, divljina je jedinstvena i mnoge životinje koje se mogu naći u zemlji ne mogu se naći nigdje drugdje na svijetu. Kivi, dupin Hektor, mali pingvin i ptica kea, samo su neke od endemskih vrsta koje ćete ovdje naći. Tu su i powelliphanta, velika vrsta puža koja može živjeti i do 20 godina i turtara, vrsta gmazova.

Najduže ime mjesta

Sjeverni otok Novog Zelanda mjesto je s imenom koje je mnogima nemoguće izgovoriti. S ukupno 85 znakova, Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu najduže je ime mjesta na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda. Radi se o nazivu na maorskom jeziku koji opisuje incident koji se dogodio na tom području.

Jeste li čuli za Tiaki? Važno obećanje koje svaki putnik mora dati prilikom dolaska na Novi Zeland +0 Wanaka

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju