Kad pomislimo na ovaj dio planete uvijek se prvo sjetimo Australije. Naravno, to je i logično; Australija je ogromna, kontinent je za sebe, puna je zanimljivih stvari i možemo o njoj pričati do sutra. Ipak, ispod Australije smjestio se Novi Zeland, pa iako većina nas zna neke stvari o njemu, isplati se naučiti još nešto o ovoj nama dalekoj, ali sjajnoj zemlji.

Haka

Tradicionalni ratni ples poznat kao Haka jedinstven je za maorsku kulturu. Ovaj ples se obično izvodi prije izazova kako bi zastrašio i prestrašio protivnike. „All Blacks“ - novozelandski nacionalni ragbi tim i mnogi drugi ragbi timovi pacifičkih nacija izvode ga prije utakmice, tako da su zaljubljenicima u sport poznate slike snažnih muškaraca koji plešu. Iako se haka sada izvodi u drugim zemljama diljem svijeta, ona je nastala na Novom Zelandu i najbolje izvedbe hake mogu se vidjeti u toj zemlji.

Gospodar prstenova

Novi Zeland je domovina Gospodara prstenova jer je legendarna trilogija snimana u ovoj zemlji. Za početak, krenite od Shirea. Ovo jedinstveno mjesto koje je igralo veliku ulogu u epskom filmu nalazi se u Matamati na Novom Zelandu. I danas se ovdje nalaze kuće Hobita, ograđeni vrtovi i golemi zeleni krajolik, koji su točno onakvi kakvi su bili kad ih je svijet prvi put vidio u filmu. Osim Shirea, druga izmišljena mjesta iz priče kao što su - Mordor, Gondor, Erebor i Rivendell nalaze se na Novom Zelandu. Stoga, nigdje drugdje se ne može istražiti fiktivni svijet koji je u kolektivnu memoriju ušao prije, sada već, dvadesetak godina.

Najstrmija ulica na svijetu

Smještena u Dunedinu, 350 metara duga ulica Baldwin ima veći uspon od bilo koje druge ulice na svijetu što joj je donijelo upisivanje u Guinnessovu knjigu rekorda u kategoriji najstrmije ulice na svijetu. Automobili ovdje ne parkiraju, a ljudi koji hodaju ulicom troše prilično mnogo energije, bilo da se penju, bilo da se spuštaju. Da, ovdje je dobra kondicija uvjet bez kojeg se ne može.

Jedinstveni životinjski svijet

Baš kao i mnoge druge stvari na Novom Zelandu, divljina je jedinstvena i mnoge životinje koje se mogu naći u zemlji ne mogu se naći nigdje drugdje na svijetu. Kivi, dupin Hektor, mali pingvin i ptica kea, samo su neke od endemskih vrsta koje ćete ovdje naći. Tu su i powelliphanta, velika vrsta puža koja može živjeti i do 20 godina i turtara, vrsta gmazova.

Najduže ime mjesta

Sjeverni otok Novog Zelanda mjesto je s imenom koje je mnogima nemoguće izgovoriti. S ukupno 85 znakova, Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu najduže je ime mjesta na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda. Radi se o nazivu na maorskom jeziku koji opisuje incident koji se dogodio na tom području.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju