Novozelandski grad Dunedin, koji se smjestio na Južnom otoku ove države, među svojim ulicama skriva i jednu koja se zbog svoje specifičnosti našla na popisu Guinessove knjige rekorda.

Naime, ulica Baldwin najstrmija je ulica na svijetu, a na maksimalnom dijelu padine ima nagib od 35 posto zbog čega predstavlja izazov za lokalno stanovništvo te zanimljivu turističku atrakciju za sve posjetitelje.

Duga oko 350 metara ulica je izgrađena sredinom 19. stoljeća, a bez promišljanja o posljedicama njenog nagiba, do danas je ostala u svom prvotnom obliku. Ime je pak dobila prema Williamu Baldwinu, lokalnom političaru i osnivaču osnivaču dnevnih novina Otago Guardian.

Turisti svoje oduševljenje, među ostalim, dijele i putem Instagrama, gdje postavljaju fotografije ove ulice te pritom stvaraju zanimljive optičke iluzije.

Ovisno o kutu i položaju fotografiranja, kuće u ulici mogu izgledati kao da postepeno tonu u zemlju, a stanovnici ulice navikli su na brojne turiste koji svakodnevno prolaze ispred njihovih neobičnih domova.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju