Nebo je granica, a ni podzemlje nije neosvojivo – tako bi mogli reći Kinezi koji danas stoje rame uz rame sa ostalim svjetskim silama i svaki dan iznova pokazuju impresivna tehnološka dostignuća.

Jedan takav poduhvat u domeni turizma je gradnja hotela zvanog The Intercontinental Shanghai Wonderland. Otvoren je nedavno, u studenom 2018. godine, u Šangaju.

Ono po čemu je hotel osvojio pozornost svijeta jest njegova neobična lokacija. Naime, izgrađen je u napuštenom kamenolomu. Od 18 katova, čak 16 njih spada u „podzemlje“, a dva kata su ispod razine vode umjetnog jezera koje se također nalazi ovdje.

Arhitekti koji su radili na Shanghai Wonderlandu htjeli su postići efekt padajućih vrtova, pa cijeli kompleks nalikuje na ogroman slap od zelenila i stakla koji se spušta niz litice kamenoloma u provaliju duboku skoro stotinu metara.

Inače, riječ je o istim arhitektima koji stoje iza najluksuznijih hotela svijeta – primjerice, Burj al Arab hotela u Dubaiju.

A zelenilo nije samo lijepi privid: riječ je o dizajnu baziranom na eko principima. Hotel sam proizvodi svoju struju, grijanje i rasvjetu kroz upotrebu geotermalne i solarne energije.

Hotel ima pet zvjezdica, a sadrži 337 soba i konferencijsku salu koja može primiti oko 1000 ljudi, te restoran i kafić na vrhu. Iako su sobe tehnički u kamenolomu, imaju balkone i lijep pogled na slapove koji padaju s litica.

Zbog luksuza i ljepote, mnogi su komentirali kako je ovaj hotel postao destinacija sam za sebe. Na kraju krajeva, koliko često možete reći da ste imali luksuzan smještaj u podzemlju? A u okolici se nalaze Nacionalni park Sheshan i botanički vrtovi.

Premda je u početku najavljeno kako će cijena sobe iznositi barem 500 dolara po noćenju, u 2020. godini jedan mali šišmiš uspio ih je spustiti na 360 dolara.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju