Lijepo je putovati, posjećivati razne zemlje i upijati kulture. Pa ipak, koliko god neki gradovi i zemlje mogu ponuditi, nekako često ostaju ispod radara. Stoga, ako se odlučite putovati srednjom ili istočnom Europom, svakako obiđite neki od navedenih...

Berat, Albanija

Naziva ga se "gradom tisuću prozora" zbog prilično neobične arhitekture kuća i zgrada. Vrijedi prošetati uz rijeku Osum koja presijeca grad, a nećete pogriješiti posjetite li i veličanstveni dvorac iz kojeg puca pogled na grad. Unutar zidina dvorca valja posjetiti muzej ikonografije, diviti se prekrasnim freskama u bizantskoj crkvi iz 13. stoljeća te razgledati ostatke džamije iz osmanskog doba i kupiti lokalno proizvedene suvenire. Dodatno, grad i okolica su "domaćini" brojnim vinarijama, tako da možete uživati i u dobroj kapljici.

Karlovy Vary, Češka

Smješten na zapadu zemlje, Karlovy Vary udaljen je 90 minuta vožnje od Praga. Najpoznatiji je po svojim termalnim izvorima, ali je proslavljen i u filmovima poput Casino Royale ili Last Holiday. Dodatno, grad je i domaćin Međunarodnog filmskog festivala u srpnju. Dan provedite planinareći po brdima i uživajući u pogledu s vidikovca iznad grada i uz rijeku. Zatim se vratite i opustite se u ljekovitim vodama termalnih kupki prije nego što se počastite savijačom od jabuka u Grandhotelu Pupp.

Riga, Latvija

Ako idete zimi, velike su šanse da ćete uživati u zimskim radostima, no možda je ipak ljepše grad posjetiti u toplije vrijeme. Naime, ljeti trgovi ožive s lokalnim stanovništvom koje jede vani i druži se do kasno u noć. Restorana autentične baltičke kuhinje ima i više no dovoljno, a cijene su povoljne. Riga posljednjih godina postaje sve popularnija, pa je preporuka da je posjetite prije nego što postane puna turista.

Tarnow Tarnow (Foto: Getty Images)

Tarnow, Poljska

Prepun klasičnih renesansnih i gotičkih zgrada te povijesti, Tarnow je na neki način manja verzija Krakova. Međutim, ovaj poljski grad, koji se nalazi 90-ak kilometara istočno od Krakowa, mnogo je manje posjećen i poznat među turistima. Počnite obilazak od Glavnog trga i Muzeja gradske vijećnice, a zatim provedite neko vrijeme samo lutajući neobičnim srednjovjekovnim ulicama. Ne propustite obići bivšu židovsku četvrt i ruševine sinagoge, gdje ćete saznati mnogo o povijesti. U lipnju 2023. Tarnow će biti jedno od mjesta održavanja ovogodišnjih Europskih igara, a tu je i bogati program glazbenih i kulturnih događanja tijekom cijele godine.

Piran, Slovenija

Šarmantni obalni grad na Jadranskom moru proizvodi jednu od najfinijih morskih soli na svijetu. Putovati južno od Ljubljane manje je popularno od kretanja na sjever prema Bledskom jezeru, iako južna ruta uključuje znamenitosti kao što su Postojnska jama i Predjamski dvorac. U Piranu se uputite uzbrdo od svečanog Tartinijeva trga do crkve sv. Jurja. Krivudave uličice dovest će vas do samostana sv. Franje Asiškog koji datira iz 14. stoljeća.

Povoljni odmor u Europi: 5 odličnih gradova u kojima vaš novac vrijedi puno više Tallinn - 5 +0 Budimpešta, Mađarska - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju