Olimpijske igre u Tokiju, koje su zbog pandemije koronavirusa prošle godine odgođene, održat će se za manje od tjedna. Naime, ceremonija otvaranje predviđena je za 23. srpnja, a i ovaj out, na meniju će se naći neki novi sportovi. Ipak, ceremonija otvaranja zanimljiva je jer tamo vidite i neke zemlje za koje vam ne bi nikad palo na pamet da se natječu na igrama, pa ćemo zaviriti malo u povijest i nabrojati neke od njih...

Andora (prvi nastup 1976. na Zimskim olimpijskim igrama u Innsbrucku)

Ova mala zemlja smještena je na jugozapadu Europe, između dva velika susjeda – Španjolske i Francuske. Radi se o šestoj najmanjoj europskoj naciji, čija populacija broji 85 tisuća građana, a prilično je turistički posjećena. Zanimljivo je da su sportaši Andore, nakon prvog nastupa bili redoviti učesnici i na svim drugim igrama, kako ljetnim, tako i zimskim.

Bruneji (prvi nastup 1996. na OI u Atlanti)

Ova mala zemlja po uređenju je sultanat, a broji nešto više od 400 tisuća stanovnika. Zanimljivost je kako su na Brunejima uspjeli sačuvati 70 posto kišnih šuma, koje čuvaju neke od najrjeđih životinjskih vrsta na svijetu. No, vratimo se malo sportu. Država je prvi put na igrama nastupila u Atlanti, a od tad su stalni sudionik ljetnih olimpijskih igara, s iznimkom Pekinga 2008. godine.

Zelenortski otoci (prvi nastup 1996. na OI u Atlanti)

Ova država vjerojatno je osim po savršenim plažama i položaju usred Atlantika, vjerojatno najpoznatija po legendarnoj pjevačici Cesariji Evori. Populacija iznosi oko pola milijuna ljudi, a kao Bruneji prvi put su na OI nastupili 1996. Nakon toga su redoviti na svim ljetnim igrama, dok na onim zimskima, još čekaju debitantski nastup.

Zelenortski Otoci - 7 Zelenortski Otoci - 7 (Foto: Getty Images)

San Marino (prvi nastup 1960. na OI u Rimu)

Jedna od najmanjih europskih zemalja, koja je zapravo enklava u Italiji, ima dugu povijest nastupanja na igrama. Prvi su put nastupili 1960., a nakon toga su igre propustili tek jednom. Slično je i na zimskoj olimpijadi, gdje učestvovali nisu tek dva puta.I da, za one koji ne znaju, valja reći kako se San Marino smatra najstarijom suverenom republikom na svijetu!

Vanuatu (prvi nastup 1988. na OI u Seoulu)

Otočna zemlja poznata je po beskonačnim plažama s kristalno plavim morem. Stanovnika nema puno, mrvicu više od 300 tisuća, no to ne sprječava sportaše da su na OI redovni još od 1988. godine. Za sve to vrijeme zemlju je na OI zastupao 31 atletičar, od kojih nijedan nije uspio osvojiti medalju. Na zimskim igrama, dosad nisu nastupali.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju