Na prvu, hidroelektrana ne zvuči kao mjesto koje biste odabrali za izlet, bio on za mlade zaljubljene parove, grupe prijatelja ili obitelji s djecom. No, tko god je već imao priliku vidjeti Malu hidroelektranu Ozalj (MHE), zna kakvu biste priliku propustili kada biste odmahnuli rukom „Čuj, hidroelektrana…“.

Smještena na rijeci Kupi, ova simpatična „Munjara“ nije samo zaslužna za razvoj ozaljske i karlovačke industrije već i prava mala-a-velika atrakcija za sebe. Industrijsko zdanje svoje romantično ruho duguje „domaćem sinu i karlovačkom gradskom inžiniru“ Valerijanu Rieszneru te slavnom arhitektu Hermanu Bolleu koji stoji iza zagrebačke i đakovačke katedrale, groblja Mirogoj, grobnice obitelji Jelačić i brojnih drugih zdanja. Zahvaljujući njima, HE nalikuje kakvom bajkovitom malom dvorcu na rijeci i u zelenilu.

U pogon je puštena u ljeto 1908. godine, postavši tako druga hidroelektrana na izmjeničnu struju nakon Šibenske. Tada je također utemeljena i „Elektra“ Karlovac (današnji HEP), a Karlovac je zablistao pod javnom rasvjetom. Kad već spominjemo izmjeničnu struju i Karlovac, nemoguće je izostaviti iz priče genijalca koji je u Karlovcu pohađao gimnaziju.

Slavni Nikola Tesla bio je upravo taj koji je godinama savjetovao lokalnu upravu i svojim idejama „blagoslovio“ izgradnju Munjare. Od trenutka kada je puštena u pogon pa sve do danas, nije stala s radom – čak ni u najtežim, ratnim trenucima svoje prošlosti.

Danas je MHE Ozalj jedan od simbola grada i okolice, popularna destinacija i zaštićeni spomenik kulture. I da, još uvijek radi, proizvodeći marljivo tzv. „zelenu“ električnu energiju za čiju je kvalitetu i upravljanje okolišem dobila i certifikate. Tako možete bez grižnje eko-savjesti uživati u prizoru, a nakon toga se uputite prema Starom gradu Ozlju ili Etno parku Ozalj. Od HE su udaljeni svega minutu-dvije vožnje, a po povratku kući možete svratiti i u grad iz kojeg je sve na neki način krenulo – naš dragi Karlovac.

11 zanimljivosti o Karlovcu, savršenom gradu iz spota Michaela Jacksona koji prodaje maglu Karlovac - 2 Karlovac - 1 Karlovac - 2 +8 Karlovac - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju