Na tom su otoku cijene u prosjeku 56 posto više nego u ostatku Europe, što Island čini najskupljom zemljom, ispred Švicarske, Norveške i Danske, pokazuju podaci Eurostata.

Kako bi izbjegao neugodna iznenađenja, američki turist Quint Johnson "malo je istraživao" prije nego što se uputio s obitelji na tjedan dana odmora na Islandu.

"Svejedno sam bio pomalo šokiran" vidjevši cijene za poznate stvari poput hamburgera, pomfrita i piva, rekao je AFP-u.

Pogled na jelovnik u tipičnome islandskom restoranu otkrit će vam da obična pizza stoji oko 2400 kruna (125 kuna), čaša vina bit će najmanje 75, a malo pivo 50 kuna.

"To je mnogo više od onoga na što sam navikao", kazao je Johnson.

No nije tako samo u restoranima, naime, pakiranih deset jaja u trgovini košta 35 kuna.

Island, zemlja s 355 tisuća stanovnika, ovisna je o uvozu namirnica, a i pristojbe i porezi na alkohol jako su visoki. To je jedan od razloga za visoke cijene. 

I velike fluktuacije islandske krune 2016. i 2017. dovele su do općeg porasta cijena.

Konrad Gudjonsson, glavni ekonomist Islandske gospodarske komore, ukazuje "na snažnu poveznicu između skupoće i životnog standarda", a Islanđani u prosjeku dobro žive.

Prošle je godine prosječna mjesečna plaća prije oporezivanja iznosila 632 tisuće kruna (oko 33 tisuće kuna). Dakle, premda su cijene turistima šokantne, domaći imaju plaće koje im pariraju.

Reykjavik, Island Reykjavik, Island (Foto: Getty Images)

Iako je u Lijepoj Našoj prosječna plaća manja oko pet puta u odnosu na Island, cijene na obali nisu pet puta manje. Malo domaće pivo u pekarnicama na Hvaru košta i do 30 kuna, a jednako je toliko i komad pizze.      

Po predviđanjima središnje banke, Islandu slijede teža vremena. Ekonomija će ove godine stagnirati, prvi put u deset godina.

Djelomičan razlog tomu leži u propasti islandske niskotarifne zračne kompanije WOW Aira, što je dovelo do pada u turističkim dolascima.

Ubrzala se i inflacija, koja je u prvome kvartalu ove godine dosegla 3,1 posto, "što svima snizuje kupovnu moć", rekao je Gudjonsson.

Dobra je vijest u tome da bi prijeteća recesija trebala srušiti cijene stanovanja, koje su posljednjih godina odletjele u nebo.

Postojeća prosječna mjesečna stanarina za jednosobni stan u središtu Reykjavika iznosi oko 9500 kuna.

Albanija - Prekrasna priroda Putovanja Divna Albanija: Zemlja kiča, čarobne prirode i srdačnih ljudi

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju