U potrazi za ljetovanjem koje vas neće nokautirati udarcem po džepu potražili smo destinacije nježne prema budžetu izvan granica Lijepe Naše. Iako nešto novca treba potrošiti i na putovanje, zahvaljujući povoljnim aviokartama, za neke od njih let može koštati manje od trajekta na naše otoke. Povoljne letove potražite iz Zagreba, Zadra i Splita, ali i Budimpešte, Ljubljane i Venecije.  

Odvede li vas put na ljetovanje u Bugarsku, Albaniju, Crnu Goru, Cipar ili Portugal, tjedan dana smještaja u hotelu možete pronaći i po upola manjoj cijeni nego na nekim našim otocima, kao što su Hvar ili Brač, ili u gradovima poput Dubrovnika. A kakve su cijene pića i hrane na povoljnim ljetnim destinacijama, provjerili smo na stranici Numbeo.com. 

Dubrovnik

Ručak u jeftinom restoranu: 9,30 eura
Ručak za dvoje u restoranu srednjeg ranga: 46,61 euro
Cappuccino: 2,01 euro
Veliko pivo: 3,33 eura
Tjedan dana u hotelu za dvoje u srpnju: od oko 1000 eura

Bugarska 

Slančev Brjag ili "sunčana plaža" popularno je bugarsko ljetovalište na Crnom moru, u zaljevu između Svetog Vlasa i Nesebara, koje se može pohvaliti pet kilometara dugačkom pješčanom plažom. Krajolik koji je nekoć izgledao poput pustinje oživjele su krošnje posađenih stabala, grmova i cvijeća.

Do Slančeva Brjaga iz Zagreba se leti do Sofije, a potom putuje autobusom ili vlakom. Osim ljenčarenja na plaži u popularnom bugarskom ljetovalištu možete guštati u hrani i piću, ali i krenuti u razgledavanje ljepota Nesebara, koji mnogi nazivaju biserom Crnog mora. Plaže u gradovima Varna i Burgas također su za svaku preporuku, a neke od ljetnih destinacija uključuju i povijesni grad Sozopol.

Slančev Brjag

Ručak u jeftinom restoranu: 5,12 eura
Ručak za dvoje u restoranu srednjeg ranga: 28,37 eura
Cappuccino: 1 euro
Veliko pivo: 1,57 eura
Tjedan dana u hotelu za dvoje u srpnju: od oko 260 eura

Portugal 

Surferska meka, portugalska pokrajina Algarve postaje sve popularnije europsko odredište za ljetovanje i za turiste koji na plažu ne idu s daskom, a najuvjerljiviji razlog je taj što ondje možete dobiti više za svoj novac.

Mirne pješčane plaže, dramatične litice, skrivene špilje i uvale čine predivan krajolik Algarvea. Kada se nauživate sunca na plažama kao što su Praia do Camilo, Praia da Rocha ili Praia da Marinha, možete istražiti lokalnu gastronomiju, kulturu i povijest.

Pola sata od grada Fara smjestio se vjerojatno najljepši grad u pokrajini – Tavira. Slavna je po krovovima od terakote, a budući da je grad značajan, kafići i restorani otvoreni su tijekom cijele godine. U blizini se nalazi i nacionalni park Rio Formosa, koji je također vrijedan posjeta.

Algarve 

Ručak u jeftinom restoranu: 12 eura
Ručak za dvoje u restoranu srednjeg ranga: 35 eura
Cappuccino: 1,86 eura
Veliko pivo: 1,80 eura
Tjedan dana u hotelu za dvoje u srpnju: od oko 240 eura

Albanija - 3 Albanija - 3 (Foto: Getty Images)

Albanija

Iako je malen, Ksamil je albanski turistički biser Albaniji, što duguje lijepim plažama i zelenilu, kao i činjenici da je dio Nacionalnog parka Butrint. I sam Guardian prije nekoliko godina uvrstio ga je na popis mjesta s lijepim plažama na kojima nećete potrošiti puno novca.

Duž obale lako ćete pronaći restorane s dobrom ponudom i prihvatljivim cijenama. Jedna od najpopularnijih albanskih destinacija svakako je Saranda, grad na jugu zemlje okružen morem i planinama, nedaleko od granice s Grčkom, a obzirom na blizinu aerodroma na Krfu, ondje dolaze turisti iz cijelog svijeta. Himara, Dhërmi, Jale, Pogradec i Koman također su neka od sjajnih odredišta za ljetni odmor.

Saranda

Ručak u jeftinom restoranu: 6,30 eura
Ručak za dvoje u restoranu srednjeg ranga: 31,48 eura
Veliko pivo: 1,80 eura
Cappuccino: 1,40 eura
Tjedan dana u hotelu za dvoje u srpnju: od oko 200 eura

Cipar

Lijepe plaže, jeftine aviokarte, uzbudljiva prošlost i ukusna hrana argumenti su za ljetovanje na Cipru, europskom otoku kojim se možete šetati u japankama tijekom cijele godine.

Na mediteranski otok tirkiznog mora i mirisnih borova ne mame samo plaže i kokteli nego i planinski krajolici planinskog lanca Troodos. No lijepe plaže možete pronaći diljem cijelog otoka, a Famagusta, Larnaka, Kyrenia, Paphos i Ayia Napa neke su od najpopularnijih destinacija.

Ayia Napa

Ručak u jeftinom restoranu: 7,32 eura
Ručak za dvoje u restoranu srednjeg ranga: 38,24 eura
Veliko pivo: 3 eura
Cappuccino: 2,87 eura
Tjedan dana u hotelu za dvoje u srpnju: od oko 305 eura

Crna Gora

Čisto more, predivne plaže, ukusna hrana i pregršt sunčanih dana samo su neki od razloga zašto turisti hrle u Crnu Goru, a Budva je jedna od najposjećenijih destinacija. Smještena u središnjem dijelu crnogorske obale, nazvanoj Budvanska rivijera, razvila se na malom poluotoku, na kojem se nalazi stari dio grada. Stari dio grada danas je zaštitni znak Budve.

Nalazi se na malom poluotoku, koji je nekoć bio otok, ali je kasnije povezan s kopnom. Zidine Staroga grada bile su i danas su atrakcija za sve posjetitelje. Osim Budve, neke od popularnih destinacija u Crnoj Gori su Herceg Novi, Tivat, Ulcinj, Petrovac, kao i Sveti Stefan, a nikako nemojte zaobići niti Kotor i Perast.

Budva

Ručak u jeftinom restoranu: 9 eura
Ručak za dvoje u restoranu srednjeg ranga: 40 eura
Veliko pivo: 2,60 eura
Cappuccino: 1,82 eura
Tjedan dana u hotelu za dvoje u srpnju: od oko 230 eura

Neotkriveni hrvatski otok: Bez buke, gužvi, ljudi, a možete ga pješke obići za četiri sata Otok Susak, Hrvatska - 2 Otok Susak, Hrvatska - 3 Otok Susak, Hrvatska - 1 +0 Otok Susak, Hrvatska - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju