Paro Takstang, Butan
Definitivno najživopisniji samostan na svijetu, naziva tigrovo gnijezdo, leži na samom rubu 3000 metara visoke litice u dolini Paro na Himalaji. Legenda kaže kako je guru Rinpoche, drugi Buda, došao na ovu liticu jašući na leđima velikih tigrova kako bi pronašao savršeno mjesto za meditaciju u obližnjim špiljama. Izgrađen je 1692. godine, a renoviran 1998. Ovo je strogo budistički samostan i nikome tko nije budističke vjere nije dozvoljeno približavanje. Do samostana je moguće doći pješice, ili jahanjem na magarcu. Turistima ulazak nije dozvoljen.

Xuan Kong, Kina
Viseći hram je naziv pod kojim ga zna lokalno stanovništvo, ali i mnogi putnici diljem svijeta. Uz veliki Kineski zid, ovo je druga po posjećenosti atrakcija u Kini. Samostan doslovno visi s litica. Na prvi pogled čini se kao da bi ga malo snažniji vjetar mogao srušiti i strmoglaviti do dna, ali je eto uspio preživjeti i vjetrove, i nekoliko snažnih potresa. I tako stoji više od 1400 godina. Sama unutrašnjost samostana je više nego zadivljujuća. Zidovi prate stijene litice i nikakva preinaka na stijenama nije učinjena.

Sumela, Turska
Ovaj 1600 godina star ortodoksni samostan nalazi se na 1200 metara visokoj litici u dolini Altindere u Turskoj. Sve do 1920. godine samostan je bio nastanjen, no onda biva napušten i danas je u njemu smještena impozantna muzejska zbirka. Od zatvaranja samostana pa do danas u njemu je služena samo jedna misa i to 2010. godine. Samostan godišnje posjete tisuće turista, kako bi vidjeli kako su izgledale sobe, kuhinja i crkva koja leži na litici. Naravno, pogled koji se pruža iz samostana je jednostavno predivan.

Popa Taungkalat, Myanmar
Ako ćete ikada posjetiti ovaj samostan, glava će vam biti doslovno u oblacima. Ovaj samostan nalazi se na 737 metara visokoj litici. Ali iako se, prema prijašnjim samostanima, ovo čini kao samostan na nižoj razini - to uostvari nije tako. Zbog same činjenice da se ova litica nalazi usred prostrane doline i nije okružena planinama, ovaj samostan izgleda kao kruna na glavi. Jedina namjena samostana je da se u njega smještaju oni redovnici koji su - griješili. Ako se odlučite popeti do ovog samostana morati ćete preći čak 777 stuba.

Samostan svetog Grgura, Izrael
Nalazi se na zapadnoj granici s Palestinom i u njemu ne biste htjeli hodati u snu. Ovo zdanje iz 6. stoljeća izgradili su kršćani i dostupan je samo pješice preko visećeg mosta koji se prostire preko doline Wadi Qelt, za koju mnogi smatraju da je Dolina Sjena koja se spominje u Starom zavjetu, Psalam 23. Samostan je izgrađen u neposrednoj blizini pećine za koju se smatra da je u njoj boravio prorok Ilija kojeg su tamo hranile vrane. Nedugo nakon što je izgrađen, samostan su napali Perzijanci i ubili svih 14 redovnika koji su u njemu boravili. Još i danas se mogu vidjeti njihove lubanje i kosti koje se nalaze uzidane u zidove.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju