Razmišljate li o tome da ovo ljeto provedete lješkareći se na plažama izvan granica Lijepe Naše, a pritom ne želite potrošiti bogatstvo, kao orijentir prilikom odabira destinacije može poslužiti izvješće britanskog Post Officea koji svake godine traži mjesta na kojima možemo dobiti najviše za svoj novac. U računici su cijene obroka, pića i drugih osnovnih namirnica koje turisti najčešće kupuju u inozemstvu.

Na ljestvici Post Officea Turska i Bugarska nude najisplativije ponude. Jeftinije cijene u turskom Marmarisu izgurale su bugarsku Sunčanu obalu s vrha ljestvice, a slijedi ih portugalski Algarve sa 25% nižim troškovima od španjolske Coste del Sol, koja je na na šestom mjestu.

Tražite li lijepu destinaciju za ljetni odmor kao inspiracija bi mogao poslužiti i Paphos na Cipru. U odnosu na prethodno istraživanje, pad cijena od preko 15 posto na Cipru, Paphos je doveo s 11. na peto mjesto. Cijene su također pale u odnosu na prethodnu godinu u Grčkoj, na Krfu za više od 15 posto. Ako vas ne zanimaju toliko plaže, koliko kultura i gastronomija, dobar odabir je Prag.

Izvan granica Europe Cape Town u Južnoafričkoj Republici nudi sjajan omjer cijene i kvalitete. Reykjavik na Islandu definitivno je najskuplja destinacija britanskog istraživanja - slijede ga Barbados i Dubai. Na sva tri mjesta zabilježen je porast cijena od preko 20 posto. 

U odnosu na Zagreb, prema podacima Numbeoa, najjeftinija destinacija na listi nudi više od upola povoljnije cijene obroka u restoranu. Cijena velikog piva je niža od 15 kuna u prosjeku, a cijena lokalnog transporta je manja od pet kuna. Taksi je također jeftiniji. Apartman izvan centra jeftiniji je za 42 posto nego u Zagrebu.

Najpovoljnije destinacije za odmor:

  1. Marmaris, Turska
  2.  Sunčana obala, Bugarska
  3. Algarve, Portugal
  4. Cape Town, Južnoafrička Republika
  5. Pafos, Cipar
  6. Costa del Sol, Španjolska
  7. Mombasa, Kenija
  8. Funchal, Madeira
  9. Sliema, Malta
  10. Orlando, SAD
  11. Prag, Češka
  12. Lanzarote, Kanari
  13. Grand Baie, Mauricijus

Ovo se mora probati! 10 najboljih turističkih tura u 2022. godini Machu Picchu Prošećite Liverpoolom i otkrijte gdje su nastali legendarni Beatlesi Otkrijte pustinju Dubaija i sve njegove ljepote +0 Istražite amsterdamske kanale

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju