Iako se sami centar Barcelone može činiti kao idealna lokacija za smještaj, bilo uz pulsirajuću La Ramblu, ili u nekom od pet bulevara koji se spajaju u Las Ramblas, živopisni centar poznat po brojnim događanjima, šušuru, kafićima i restoranima - zaljubljenici u španjolski grad ipak preporučuju mirniju četvrt. Gracia možda nije toliko blizu glavnim zbivanjima i pulsirajućoj energiji kao što je to Las Ramblas, ali samim time je i tiša, mirnija, s manje preskupih turističkih restorana i džepara.

Ondje nema gužve niti turističkih autobusa, a na ulicama ćete sresti šaroliko društvo: od obitelji s djecom, studenata i hipstera do starijih lokalaca. Gracia se nalazi mimo prometne buke, tiha je i opuštena, savršena baza za lutanje ulicama i istraživanje Barcelone. No to ne znači da je imalo dosadna. Naprotiv, Gracia je ljepotica o kojoj će vam lokalci ispričati da predstavlja Barcelonu u malom, hommage neovisnosti, kreativnosti, dobrom ukusu i dobroj energiji.

Bilo da se radi o veganskim trgovinama, privlačnim malim knjižarama ili uličnim zabavama koje traju cijeli tjedan, Gracia plijeni pozornost na svakom koraku. Tijekom kolovoza četvrt oživi na festivalu Festa Major de Gracia, kada se stanovnici natječu za priznanje najljepše uređene ulice. Tada osvanu šarolike dekoracije od recikliranih materijala, a ulice se pretvaraju u uske prolaze načičkane ukrasima od papira i skulpturama. I na balkonima se mogu vidjeti brojni ukrasi od cvijeća i vrpci, ali i rekviziti poput košarkaških obruča te golemih škara. U se to doba godine 20 ulica četvrti presvlači u najbolje ruho, uz glazbu, ples i piće na otvorenom.

Vidjeti možete i kulturna događanja, poput „ljudi dvoraca“ koji se penju jedni drugima na leđa u nevjerojatnom spektaklu, vatrogasne trke ili raznih zanimacija za klince.

Iako je dovoljno daleko od gužve, Gracia je blizu centra Barcelone. Od Gotičke četvrti treba oko pola sata hoda, a do Barcelonete će trebati manje od sata. Naravno, putovanje možete skratiti i metroom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju