Već i vrapci na grani znaju da lokalci znaju tajne koje turisti ne znaju. A kad idete na odmor na slavno talijansko jezero Garda, dobro će vam doći savjeti kako što bolje i „bezbolnije“ proći. Iako Garda po cijenama još uvijek kaska za jezerom Como, i ovdje valja paziti što i kako radite, pa smo zavirili na portal Timeout i provjerili savjete kako se najbolje provesti na tom ogromnom i impresivnom talijanskom jezeru.

Naši su savjeti da istražite mjesta koja nisu neposredno na jezeru i u njima potražite smještaj, dobre restorane i mjesta za opuštanje jer ćete tako sigurno povoljnije proći, a i vjerojatno otkriti pravi duh tog dijela Italije. Područje je toliko bogato ponudom da u kojem god smjeru potražite vjerojatno ćete otkriti nešto što je baš idealno za vas. Svejedno, idemo vidjeti što nam timeoutovci savjetuju...

Što vidjeti?

Sirmione

Naselje Sirmione smjestilo se na poluotoku, a posjetitelji ulaze u grad prekriven cvijećem kroz impozantni dvorac Scaliger, kojeg i dan danas „štite“ jarak i pokretni most. Izgrađen 1277. godine, rijedak je primjer srednjovjekovne lučke utvrde, gdje obrambeni zidovi okružuju luku. Mjesto je to bogate povijesti, s obzirom da se smatra kako su ljudi ovdje živjeli pred 7-8 tisuća godina. Jedna od najvećih znamenitosti mjesta svakako su Katulove pećine, gdje se nalaze ostaci goleme privatne rimske vile. Inače, šarmu Sirmionea nije mogla odoljeti ni grčka operna diva Maria Callas, koja je slobodno vrijeme provodila u svojoj vili.

Limone sul Garda

Ako se za neki grad može utvrditi da zrači „zenom“, onda je to upravo ovaj. Smjestio se na zapadnoj obali jezera, a uz njegovo šetalište nižu se impresivne vile. Centar grada krase cvjetovi bugenvilije, a šetnjom prema litici stići ćete do neočekivanog iznenađenja – mnogobrojnih stabala limuna. Ovo voće koje raste u južnim krajevima, uspijeva i ovdje, zahvaljujući blagoj mikroklimi. Više o povijesti ove žute voćke saznat ćete u muzeju Limonaia del Castel, koji će vam otkriti kako su limuni iz ovog grada jednom davno izvoženi čak i u Njemačku.

Monte Baldo

U uzvišenoj ljepoti prostranstva plave vode Garde smještene između krševitih litica, najbolje se može uživati s Monte Balda. Planina se uzdiže na istočnoj obali, do koje se može doći žičarom iz lijepog grada Malcesine. Postoje razne pješačke rute uključujući blagu petlju kroz livade pune divljeg cvijeća, stazu kroz šume bogate florom i faunom ili pustolovno putovanje uz vrhove litica. Uokolo su razasute brojne planinske kolibe i seoska imanja koja nude domaću hranu i jednostavan smještaj. Bilo kako bilo, s posjetom Monte Baldu teško je promašiti.

Gdje jesti?

Osteria da Livio

Osteria da Livio, na brežuljku obraslom maslinicima iznad mjesta Limone sul Garda, vraća goste u davne pedesete godine 20. stoljeća. Lakirane drvene ploče i prašnjave boce nižu se duž zidova, a drvene stolice sa slamnatim sjedalima smještene su oko stolova napravljenih od bačvi. Tu je i vrt u sjeni vinove loze savršen za zadržavanje nakon večere ručno rađenih raviola punjenih lokalnim sirom Tremosine i mesom s roštilja. Ukratko, zvuči mljac.

Lido 84

Gurmani bi se trebali uputiti u Gardone Rivieru i rezervirati stol u Lido 84, objekt s Michelinovom zvjezdicom. Poznat je zbog pogleda na jezero i recepata koji su vremenom stekli kultni status. Chef Riccardo Caminini (njegov brat Giancarlo je domaćin) priprema suvremena jela s lokalnim sastojcima. Jedno takvo jelo je i „rigatoni cacio e pepe en vessie“, gdje se tjestenina kuha u svinjskom mjehuru. Eto, to je prilika da probate legendarnu tjesteninu kuhanu na poseban način…

Casa Leali

Popnite se uz padinu na zapadnoj obali do Puegnago del Garda, kojeg krasi srednjovjekovni dvorac, do restorana Casa Leali koji se nalazi u obnovljenoj kamenoj seoskoj kući. Braća Andrea i Marco Leali, kuhari i sommelieri, nude degustacijske jelovnike od šest sljedova inventivnih kombinacija koje u prvi plan, pogađate, stavljaju lokalne sastojke. Na jelovniku je rižoto od limuna Garda, kao i špageti s jezerskim sardinama. Da, nema promašaja ni uz Casa Leali.

Gdje spavati?

La Locanda del Benaco

Iza raskošnog Art Deco pročelja nalazi se hotel s iznenađujućim minimalističkim interijerom. Ovdje je sve oštro i elegantno, slijedi sivu i crnu paletu s povremenim dodacima boja, a sobe su industrijskog stila, izrađene od materijala poput cementa, oksidiranog željeza i stakla. U obiteljskom vlasništvu s 13 soba, mjesto ima ugodnu, prijateljsku atmosferu, unatoč već spomenutim oštrim linijama. A ni njegova lokacija nije trn u oku, smještena uz šetnicu u gradu Salo na zapadnoj obali. Hotelski restoran nudi profinjeni sezonski jelovnik jezerske ribe i domaćeg povrća. Dvokrevetne sobe mogu se naći od 120 eura.

Locanda San Vigilio

Ako želite hotel prožet poviješću (a pritom imate dovoljno novaca), isprobajte Locanda San Vigilio, smješten na samoj obali u mjestu Punta San Vigilio. Hotel je smješten u kamenoj zgradi iz šesnaestog stoljeća i nalazi se u hladu čempresa, agave i oleandra. Sobe imaju izrezbareni drveni namještaj i grafike iz šesnaestog stoljeća, a neke su opremljene raskošnim krevetima s baldahinom. Prošećite uokolo i pronaći ćete bazen okružen stablima maslina i povijesnu kapelicu. Ako se osjećate vrlo uzbuđeno, možete stići sa stilom na privatno pristanište na jezeru ili na hotelski helidrom. Cijene dvokrevetnih soba kreću od 360 eura, tako da, luksuz se prilično „papreno“ plaća…

Prati Palai

Ponekad obala jezera može biti i malo prometna. Za oazu mira, krenite zemljanom stazom od grada Bardolina do Prati Palai, hotela koji se nalazi u seoskoj kući iz šesnaestog stoljeća okruženoj maslinicima. Postiže ugodnu ravnotežu između rustikalnog i elegantnog, sa stropovima s gredama pastelnih nijansi, obnovljenim drvenim podovima i dojmljivim namještajem koje su izradili lokalni majstori. Mjesto je okruženo s 45 hektara livada i šuma, gdje gosti mogu šetati, imati piknik ili igrati tenis na obližnjim terenima. Dvokrevetne sobe moguće je pronaći od 240 eura.

Divan dio Italije u kojem većina ne govori talijanski, a pojede se više štrudli nego tiramisua Južni Tirol Bocen, glavni grad Južnog Tirola Južni Tirol oduševljava svojim prirodnim ljepotama +0 U Južnom Tirolu štrudla od jabuka popularnija je od tiramisua

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju