Neki su muzeji možda i dosadna, prašnjava mjesta gdje nakon 20 minuta razgledavanja klasične umjetnosti postane dosadno. No većina današnjih muzeja, a posebno ovi koje ćemo predstaviti, mahom su zabavna i interaktivna mjesta jer posjetitelje u moru svega što se nudi – valja privući. U 2020. dignite se s kauča i posjetite bar neki od sljedećih muzeja!

Nacionalna galerija portreta, London

Ovaj muzej na londonškom trgu Trafalgar zatvara se 29. 6. 2020., a otvara tek 2023. godine! Naime, slijedi mu velika obnova u koju će biti uloženo oko 35 milijuna funti te će se urediti kompletna zgrada. Iako postoji plan za slanje 300 portreta diljem Britanije dok muzej bude zatvoren, realno je da imate još samo šest mjeseci za razgledavanje tog ogromnog muzeja, u kojem se nalazi više od 11 tisuća portreta, skulptura, plakata... S obzirom na to da galerija sadrži i djela Michelangela, Leonarda i Rafaela, možda stvarno ne bi bilo loše požuriti...

Muzej grafita, Miami

Američki grad poznat je po velikom broju sjajnih stvari, bila to arhitektura, hrana ili bogati noćni život. Slavan je također i po uličnoj umjetnosti u četvrti Wynwood, koja je sad konačno, nazovimo to tako – sistematizirana. Naime, u Wynwoodu se nedavno otvorio Muzej grafita, koji pokazuje najbolje od njih, ali i cijelu povijest. Ovdje se održavaju razne izložbe, stoga ako vas put nanese na Floridu, a ljubitelji ste ulične umjetnosti, neka vam se ovaj muzej obvezno nađe na popisu.

Za svaku generaciju, spol i orijentaciju: Otvoren prvi Muzej vagine Vagina Museum - 9 Vagina Museum - 10 Vagina Museum - 11 +4 Vagina Museum - 8

Muzej moderne umjetnosti, New York

Slavna MoMa prošle je godine bila zatvorena na pet mjeseci, te se u njenu obnovu i proširenje potrošilo nevjerojatnih 450 milijuna dolara! U muzejskoj kolekciji nalazi se više od 200 tisuća umjetnina, a veći prostor obećava i sve veći broj novih izložbi. S obzirom na veličinu i ponudu, MoMa je muzej iz kojeg i najveća gunđala ne mogu izaći razočarana.

Veliki egipatski muzej, Kairo

Potpuno novi muzej u Kairu itekako opravdava svoje ime. S 5,2 milijuna četvornih metara površine, biti će najveći muzej na svijetu posvećen jednoj civilizaciji i sadržavati više od 100 tisuća artefakata. Vrijednost projekta mjeri se u milijardama dolara, a zbog raznih političkih sukoba nikako da konačno ugleda svjetlo dana. Ipak, ove godine, kako stvari stoje, muzej će konačno biti otvoren.

Po dolasku, posjetitelje će odmah dočekati statua Ramzesa II., visoka 15 metara, a teška čak 83 tone. Muzej će imati i zbirku svih predmeta vezanih za faraona Tutankamona, tako da će na njega otpasti čak 5 tisuća artefakata.

Katarski nacionalni muzej, Doha

Iako se katarski nacionalni muzej otvorio prošle godine i već je bio hit, toliko je veličanstven da zaslužuje i pažnju u 2020. godini. Ovo arhitektonsko remek-djelo potpisuje Jean Nouvel, inspiriran cvijetom pustinjske ruže. Muzej sadrži dvoranu od 220 sjedala, istraživački centar, laboratorije, krovni restoran, ali i park prepun katarskih autohtonih biljaka. Posvećen je nacionalnoj povijesti, a prostire se na 570 tisuća četvornih metara. Podijeljen je na tri cjeline: "Počeci", "Život u Kataru", "Moderna povijest Katara".

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju