Uvijek ste željeli istraživati Kornate i okolicu? Otok Murter je odlična polazišna točka za istraživanje. On predstavlja vrata Kornata i skriva pravo more prirodnih i kulturnih bogatstava koja čekaju radoznalog posjetitelja da ih otkrije. U nastavku pročitajte neka od njih koja smo izdvojili.

Prirodne ljepote koje vas neće ostaviti ravnodušnima

Otok Murter najveći je i najnapučeniji otok šibenskog arhipelaga. On predstavlja ulaz u Nacionalni park Kornati. Okružuje ga predivno kristalno-tirkizno Murtersko more. Svatko može za sebe pronaći plažu, hrid ili uvalicu u kojoj će provoditi mirno vrijeme. Murterske plaže su kristalno bistre, a morsko dno uglavnom prekriva fini pijesak. Kad ste već tako blizu Kornata, ne propustite otići na izlet jer Kornati nikad nisu bili bliže. Svega 15 kilometara dijeli vas od prirodnog fenomena Jadrana.

Bogata kulturna baština

Murter je tijekom svoje povijesti bio strateško mjesto, što se očituje u njegovoj kulturnoj baštini. Na otoku Murteru mogu se pronaći ostaci brojnih rimskih ljetnikovaca, mozaika i freski iz antičkog doba. Izdvojit ćemo antičko naselje Colentum čiji se ostaci još uvijek nalaze blizu naselja Murter. Pretpostavlja se da je Colentumovo zlatno doba bilo u I. stoljeću, za vrijeme vladavine rimskih careva Nerona i Vespazijana. Vjeruje se da su ga početkom II. stoljeća opljačkali gusari ili je nastradao u potresu. Danas je Colentum arheološki park s vidikovcima i šetnicama te jedinstvenom arheološkom plažom.

Smokve i masline na svakom koraku

Veći dio otoka prekriven je stoljetnim stablima maslina i smokvi. Maslinarstvo je nekad bilo vrlo utjecajna poljoprivredna grana, a sve do danas očuvala se ta tradicija te vrhunska kvaliteta maslinova ulja. Otok Murter poznat je također po obilju svojih sočnih smokvi. Navodno, nepisano je pravilo da sve one smokve koje su na cesti pripadaju turistima. Stoga, kad ste u prolazu…

Plaža Slanica – nezaobilazna destinacija

Jedna od najljepših i najposjećenijih plaža na otoku Murteru svakako je plaža Slanica. Obiluje brojnim sadržajima i animacijom. Zbog svoje plitkoće vrlo je pogodna za djecu i neplivače, ali i za sve one koji uživaju u obilju aktivnih sadržaja. Pogledajte povoljnu ponudu koju smo pronašli za smještaj u uvali Slanica i otkrijte zašto je to jedna od lokacija koja pruža najbolje od Murtera.

Nekoliko zanimljivosti koje još (možda) niste znali o Murteru

Jeste li znali da je Murter nekoliko puta tijekom prošlosti mijenjao svoje ime? Scandon, Srimač, Veliko Selo, Insula Mortari – to su sve bila njegova imena. Tek u 18. stoljeću dobiva današnje ime. Također, Murter je već u 19. stoljeću imao jednu od prvih čitaonica na hrvatskom jeziku. Kako god okrenete, otok uistinu jest jedno od najzanimljivijih mjesta koje je vrijedno posjetiti i istraživati. Povoljna ponuda za 3 ili 4 dana s polupansionom u Hotelu Colentum i mogućnošću neograničenog korištenja vanjskog bazena s morem, definitivno je odličan dodatan razlog za posjet upravo ovom otoku.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju