Aiguille du Midi je planinski vrh u francuskim Alpama visok 3 842 metara kojeg godišnje posjeti više od pola milijuna turista. Nalazi se jugoistočno od legendarnog skijališta Chamonix i poznat je po žičari koja je dvadeset godina držala rekord najviše na svijetu.

Žičara koja vodi od Chamonixa (1035 m) do Aiguile du Midija sagrađena je 1955. godine, a iako ju je napustila stara slava -  i dalje drži rekord za najviši vertikalni uspon u svijetu (1 035 do 3 842 m). Vožnja žičarom traje oko 20 minuta, a nakon izlaska na vrhu posjetiteljima dah oduzima panoramski pogled s malog mosta. Za lijepih dana bez oblaka dolaze se diviti Mont Blancu.  

Aiguille du Midi je mjesto na kojem možete najbliže prići Mont Blancu bez penjanja i planinarenja. Vrh koji bi se na hrvatski mogao prevesti kao „Podnevna igla“ doista može pokazati vrijeme – kada se promatra ispred crkve u Chamonixu možete biti sigurni da je 12 sati u trenutku dok je sunce iznad vrha.

Odlučite li se provozati žičarom, valja imati na umu da ćete se trebati predbilježiti na službenoj stranici dovoljno unaprijed. Također, žičara se i jednom godišnje održava, na što odlazi dva do tri tjedna u studenom pa u tom periodu ne radi. Povratna vožnja za odraslu osobu nije jeftina – košta oko 500 kuna, a obiteljska vožnja stoji 1500 kuna.

Osim kultne žičare, posjetitelje privlači i staklena instalacija "Step Into the Void" ("Zakoračite u prazninu") arhitekta Pierrea-Yvesa Chaysa.

Dramatični vidikovac nije za one slabog srca, a pogled koji puca kroz staklo se ne zaboravlja. Navodno je siguran; otporan je na vjetrove do 225 km/h.

5 austrijskih cesta kojima se treba provozati barem jednom u životu Sir Austrija - 2 Austrija - 1 +1 Austrija - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju