Kada bi nam netko preporučio da posjetimo zemlju kojom dominiraju zeleni krajolici, kamene kućice i pješčane plaže, vjerojatno bismo pomislili na Francusku, Italiju ili portugalska sela. Međutim, postoji i jedan dio Europe – jednako slikovit, romantičan, ruralan, koji k tome još nije previše krcata turistima.

Zove se Land's End, tj. kraj zemlje, a odnosi se na jugozapadni kraj engleskog otoka, u regiji (grofoviji) poznatoj kao Cornwall. Nakon njegovih obala nema više ničeg osim širokog Atlantika, kojeg možete promatrati s pješčanih plaža gdje se more razbija o okolne stijene.

Njegovo staro ime iz doba Grka bilo je Belerion – Mjesto Sunca. Ovdje se možete upustiti u planinarsku avanturu i šetnje po engleskim klifovima s fantastičnim pogledom.

Duž obale naići ćete na slikovita ribarska sela ili male gradove, u kojima se do nedavno govorilo posebnim keltskim jezikom (tzv. kornijskim jezikom). Čak i danas se uči u nekim školama.

Iako cijela regija djeluje miroljubivo, ne znači da u njoj nema života. Tzv. Minack kazalište popularno je okupljalište domaćih ali i stranih gostiju, a riječ je o kazalištu otvorenog tipa koje je djelomično uklesano u stijene. Krase ga raskošni tropski vrtovi, a legende govore kako ga je izgradila lokalna djevojka golim rukama.

Poželite li uživati u pješčanoj uvali, svratite do plaže Lamorna, a u okolici možete pronaći i predivne engleske kolibe za odmor iz snova.

Najpoznatije selo u blizini Cornwalla zove se Clovelly, pa svakako iskoristite priliku da prošećete njegovim uličicama. O njemu su pisali i Charles Dickens i Rudyard Kipling, a ako želite živjeti u njemu morate pristati na određene uvjete lokalne zajednice poput primjerice aktivnog sudjelovanja u životu zajednice.

Što se nas tiče, ne morate nam dvaput reći. Već imamo neke ideje!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju