Iako ste svi čuli i za Turkmenistan, Kazahstan, Kirgistan i ostale „stanove“, te zemlje su i dalje- daleke i egzotične. Stoga, nije loše s vremena na vrijeme predstaviti neku prirodnu ljepotu ili zanimljivost tih zemalja, a ovaj put, na redu je Kirgistan, sa svojim famoznim planinskim jezerom.

Jezero Issyk-Kul je možda i najveća turistička atrakcija pomalo zaboravljene srednjoazijske države Kirgistana. To je jedno od najvećih planinskih jezera na svijetu. Ono je donekle slano - što ga sprječava da se smrzne tijekom hladnih srednjoazijskih zima (ima salinitet od samo oko 0,6 posto, primjera radi, salinitet Jadranskog mora iznosi 38 posto).

Issyk-Kul - 3 Issyk-Kul - 3 (Foto: Getty Images)

Sama država je inače poznata po lijepoj prirodi, i s obzirom na razvoj turizma u svakom kutku svijeta, pitanje je dana kada će ga otkriti turisti. Već spomenuti Issyk-Kul jedno je od najvećih planinskih jezera na svijetu koje se nalazi na nadmorskoj visini od 1607 metara iznad razine mora. Dugačko je nevjerojatna 182 kilometra, široko 62, a ukupno zauzima površinu od 6.236 četvornih kilometara.

Jezero se smatra drugim najvećim planinskim jezerom na svijetu (južnoameričko jezero Titicaca u Peruu i Boliviji je veće, ali i više). Aktivnosti na Issyk-Kulu uključuju sportove na vodi, planinarenje (planine su zapanjujuće lijepe), posjet starim sovjetskim kupalištima i sanatorijima te jahanje.

Issyk-Kul - 5 Issyk-Kul - 5 (Foto: Getty Images)

Kirgizi imaju nomadsko nasljeđe (kao Mongoli), iako su tijekom sovjetskog razdoblja prešli na ustaljeni način života. Posjetitelji će vidjeti jurte (danas se uglavnom koriste kao pansioni) i mnoštvo konja. Konji su ključni za nasljeđe Kirgistana, a konjsko meso čini i dio njihove nacionalne kuhinje. Jezero je okruženo visokim planinama, pogledi su čudesni, tako da slobodno možemo reći kako je jedno od neotkrivenih svjetskih prirodnih ljepota.

Ipak, kroz sovjetsko doba, jezero Issyl-Kul je bilo glavno turističko odredište, čemu svjedoče brojna lječilišta iz sovjetskog razdoblja (ona same po sebi vrijedi posjetiti) koja se uglavnom nalaze oko grada Cholpon-Ata. Razdoblje nakon raspada Sovjetskog Saveza bilo je vrlo teško za liječilišta, a iako su mnoga ostali otvorena, lako je vidjeti da su vidjeli bolja vremena.

Glavni grad na obalama Isyl-Kula je Karakol, središte regije u kojima je turistima najlakše naći smještaj ukoliko se odluče na posjet jezeru, što bismo svakako preporučili.

Planinski izlet: Ledenjačko jezero kojim vrijedi zaveslati i nauživati se ljepota Julijskih Alpi Rabeljsko jezero / Lago del Predil - 9 Rabeljsko jezero / Lago del Predil - 8 Rabeljsko jezero / Lago del Predil - 7 +5 Rabeljsko jezero / Lago del Predil - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju