Dobro su nam poznati Berlin, Munchen, pa i Hamburg, koji su prilično popularna odredišta u Njemačkoj. Ipak, ova zemlja koja broji preko 80 milijuna stanovnika, prepuna je mjesta i gradova koje bi valjalo posjetiti, a jedno od njih je i Lubeck.

Grad je osnovan 1143. godine, a poznat je kao rodno mjesto jedne fine slastice – marcipana. Nedugo nakon osnivanja postao je član Hanze, saveza trgovačkih gradova na Baltičkom i Sjevernom moru, a do 14. stoljeća postao je i najvažnija luka.Danas, stari je dio grada s ponosom upisan na UNESCO-ov popis Svjetske baštine.

Lubeck nazivaju i baltičkom Venecijom, mada smo dojma kako se često gotovo svaki drugi grad koji donekle podsjeća na „Serenissimu“ naziva isto tako. Ipak, gotički tornjevi, prekrasni trgovi i slatki marcipan, samo su neki od razloga zašto ne bi trebalo propustiti odlazak ovdje...

Pogled s katedrale svetog Petra

Najbolji pogled na Lubeck puca s vrha katedrale, koja je sagrađena još u 13. stoljeću. U 16. stoljeću postala je gotička crkva, a teško je oštećena u Drugom svjetskom ratu. Konačno, 1987. je popravljena, a danas više ne služi kao crkva već izložbeni centar i mjesto za susrete. Čak i do vrha ne morate pješice, jer postoji i lift, a veličanstveni pogled stajat će vas 3 eura.

Uživanje u marcipanu

Postoje mnoge teorije kako je nastao marcipan, no najprihvaćenija kazuje kako je 1407. došlo do gladi, a istovremeno je vladala nestašica žitarica. Ipak, bilo je dosta skladištenih badema, te su vlasti naložile pekarima da peku kruh koristeći bademe. Nekad je postojalo stotinu proizvođača, a cijelu povijest marcipana najbolje je pogledati u muzeju marcipana u koji je ulaz besplatan. Naravno, postoje i posebna mjesta gdje ga treba kušati, a u Lubecku se rado pije i kava s okusom marcipana. Najpoznatiji je u kafiću Niederegger koji ga priprema od davne 1806.

Ulica Huxstrasse

Naravno, kad dođete u neki grad, uvijek se lijepo vratiti s nekim suvenirom. Netko će potražiti magnet, netko možda skupu vestu, a svega toga ima u ulici Huxstrasse, koja je poznata i kao šoping ulica Lubecka. Ovdje se neće razočarati ni oni zahtjevniji, a super stvar je i što ulica vodi ravno do jednog poznatog restorana imenom...

Seafarer's Guild

Smješten u srednjovjekovnoj zgradi, Seafarer's Guild je najtradicionalniji restoran u gradu. Ne samo da je atmosfera u njemu fantastična, s maketama brodova koji vise sa stropova i dugačkim drvenim stolovima namijenjenim dijeljenju, već i hrana ostavlja bez daha. Sezonsko povrće i svježa ponuda vas uvijek čekaju, a ako birate s redovnog menija, obavezno probajte janjeći odrezak sa špaclama i marelicama. Desert, naravno, neka bude štrudla od jabuka s marcipanom.

Šetnja ulicama starog grada

Kompletni stari grad zaštitio je UNESCO, a kad ga vidite, jasno vam je i zašto. Jedan je od najboljih primjera gotičke kulture, a i za razliku od široke ulice Huxstrasse, ovo je pravi stari Lubeck, s isprepletenim starim ulicama. Tako da, samo šećite i gubite se, jer upravo i na taj način, nekad najbolje upoznajete strani grad.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju