Glavni grad Engleske toliko je velik da s jednog kraja na drugi možete putovati i nekoliko sati. Takva gradina nudi doslovno svašta, a mi smo ovaj put odlučili izdvojiti neke od znamenitosti koje bi bilo dobro posjetiti prilikom posjeta tom velegradu…

Kazalište Globe

Kazalište Williama Shakespearea, smješteno na obalama rijeke Temze, slavi život i ostavštinu legendarnog britanskog dramaturga i autora nekih od najvećih književnih klasika kao što su "Romeo i Julija", "Macbeth", "Kralj Lear" i mnogi drugi. Naravno, imate više opcija: jedna je sačekati neku od predstava koje se ovdje i dalje izvode, a druga je uzeti turističku vođenu turu i saznati više o Shakespeareovu stvaranju. Ulaznica se plaća, a kako je London sve, samo ne jeftin, to zadovoljstvo košta od 28 eura naviše.

Kazalište Globe Kazalište Globe (Foto: Getty Images)

Katedrala svetog Pavla

Sagrađena još u 17. stoljeću, do dana današnjeg ostala je jedan od najpoznatijih simbola grada. Svi oni koji je žele turistički razgledati i vidjeti je iznutra, ali i zaći u njezine galerije i kriptu, to će zadovoljstvo platiti oko 25 eura. I naravno, s obzirom na to da idete u posjet katedrali, imajte na umu da je potrebno pristojno se odjenuti.

Shard (stakleni neboder)

Visok impozantnih 309 metara, ovaj stakleni neboder prekriva nevjerojatnih 11 tisuća staklenih ploča. A na lijep dan, kad nema najave kiša i oblaka, s njegova vidikovca na vrhu se pruža pogled koji seže čak 64 kilometra u daljinu. To je možda i najbolji pogled u gradu, a na vama je da procijenite isplati li se dati za njega 36 eura.

Shard Shard (Foto: Getty Images)

Big Ben

Kad je riječ o londonskim znamenitostima, jedna od stvari koje zasigurno prve padaju na pamet jest i najpoznatiji sat na svijetu – Big Ben. Da, namjerno naglašavamo sat, s obzirom na to da se naziv Big Ben odnosi samo na sat, a ne na cijeli toranj, koji službeno nosi ime Elizabetin toranj. Visok je oko sedamdesetak metara, a imajte na umu i da za njegov obilazak treba biti u solidnoj formi jer treba svladati 334 stepenice. Cijena? 28 eura, i pobrinite se da karte kupite dovoljno rano.

Britanski muzej

Mjesto koje obvezno moraju posjetiti svi zaljubljenici u povijest, osnovan je 1753. godine i nosi titulu najstarijeg javnog muzeja na svijetu. Krije neke od najvažnijih povijesnih artefakata, kao što su kamen iz Rosette (poslužio za dešifriranje hijeroglifa), skulpture iz Artemidina hrama u Efezu… Tu su i djela Leonarda, Michelangela, Durera, Picassa, uglavnom, svatko će naći nešto za sebe. Najbolja stvar – muzej je potpuno besplatan.

Naravno, to je samo djelić must see zanimljivosti u Londonu, ali ako idete na kraći izlet od nekoliko dana te želite doživjeti i život na gradskim ulicama, malo je vjerojatno da ćete obići svih pet predloženih. U svakom slučaju, London će spremno ponuditi za svakog ponešto.

Sasvim zgodna obala: Britanski gradovi na moru koji bi vas mogli oduševiti Velika Britanija - 1 Velika Britanija - 2 Velika Britanija - 3 +1 Velika Britanija - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju